Hlavní obsah

Soud potvrdil bachařům pět let za korupci ve věznici Rýnovice

Praha
Aktualizováno

Pět let potvrdil v pondělí Vrchní soud v Praze dvěma bývalým bachařům ve věznici Rýnovice v Jablonci nad Nisou. Ti za peníze zajišťovali fešácký kriminál vězni Zdeňku Opatrnému. Tomu soud za podplácení potvrdil čtyři roky. S dvouletou podmínkou odešla i jeho přítelkyně a komplic Eva Baránková. Proti rozsudku lze podat dovolání k Nejvyššímu soudu.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Bývalí vychovatelé Petr Maxilon a Jiří Novotný (vpravo) ještě u soudu v Liberci

Článek

Bývalí vězeňští vychovatelé Jiří Novotný a Petr Maxilon se podle obžaloby korupčního jednání dopustili ve druhé polovině roku 2011. V rozporu s předpisy umožnili Opatrnému nepřiměřeně často telefonovat, zejména jeho přítelkyni Baránkové. Podle spisu vězni doručovali také ústní vzkazy, dopisy, léky, tabák, telefonní karty i peníze.

Vězeň podle obžaloby dal Novotnému 150 tisíc korun a přislíbil mu dalších 350 tisíc Kč a auto v hodnotě 300 tisíc. Maxilon od něj měl dostat 3,85 miliónu korun, peníze ale neobdržel.

Měli prý problémy s dluhy

Vychovatelé údajně měli problémy se splácením vysokých dluhů a věřili, že Opatrný disponuje asi sto miliony korun. Peníze ale ve skutečnosti neměl. Podle soudu nebylo důležité, jestli vychovatelé peníze získali nebo se o to pouze pokusili.

„I když nedošlo k dalšímu plnění a jednalo se pouze o sliby, tak šlo o úplatek," zdůraznil předseda odvolacího senátu Bohumil Kalát. Vrchní soud potvrdil rozsudek Krajského soudu v Liberci z letošního ledna. Tresty podle soudu nejsou nepřiměřeně přísné.

„Nelze k tomu mít výhrady," vysvětlil Kalát. O vině obžalovaných svědčily důkazy například v podobě zabavených dopisů pro vězně nebo záznamy z kamer přímo ve věznici. Soud zamítl odvolání všech obžalovaných jako nedůvodná, a naopak vyhověl odvolání státního zástupce, který požadoval, aby byl oběma bývalým vychovatelům věznice uložen zákaz činnosti v této funkci. Krajský soud totiž zapomněl vymezit délku zákazu. Odvolací soud ji vyměřil na pět let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám