Hlavní obsah

Soud rehabilitoval čtyři jehovisty pokutované v roce 1969

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Dva muže a dvě ženy, kteří byli v roce 1969 stíháni kvůli tomu, že jako Svědci Jehovovi rozmlouvali na Plzeňsku s lidmi o Bibli, rehabilitoval Okresní soud Plzeň-sever. Senát tak dal najevo, že se chce vypořádat s nespravedlnostmi i po pětačtyřiceti letech. Informovala o tom v pondělí předsedkyně soudu Iveta Zítková.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„U všech čtyř jsme rozhodli, že jsou účastni soudní rehabilitace. Je to pro ně taková morální satisfakce," uvedla Zítková. Účast na soudní rehabilitaci soud vyslovil pro Václava a Růženu Bodnárovy ze Žamberku, Annu Pospíšilovou ze Žampachu a Jana Juračka z Havířova. Všichni byli v roce 1969 trestně stíháni kvůli údajnému maření dozoru nad církvemi a náboženskými společnostmi.

Skutku se podle tehdejšího rozhodnutí soudu dopustili tím, že mj. v obcích v okrese Plzeň-sever jako členové zakázané náboženské společnosti Svědci Jehovovi bez státního souhlasu navštěvovali občany a rozmlouvali s nimi o Bibli. Trestní stíhání skončilo pokutami. Muži, tehdy ve věku 19 a 22 let, dostali pokutu 100 korun, ženy, kterým tehdy bylo 16 a 19 let, 50 korun. Dnes jsou podle dostupných informací všichni v důchodu.

Režim potíral všechny věřící

„Tehdejší režim potíral veškeré církve, jehovista nebo katolík, to jim bylo jedno, všichni byli třídní nepřátelé. Šlo o to, že je šikanovali," uvedla Zítková s tím, že u soudních rehabilitací není žádná promlčecí doba. Vloni v prosinci už Krajský soud v Plzni ve stejné věci rehabilitoval Ivana Bodnára, staršího bratra Václava a Anny (provdané Pospíšilové).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám