Hlavní obsah

Nad Chrudimí se vznášel mrak kyseliny, lidé neměli vycházet ven

Policisté vyšetřují dva sobotní úniky nezjištěného množství kyseliny dusičné z areálu firmy v okrajové části Chrudimi pro podezření z poškození a ohrožení životního prostředí z nedbalosti. Příčina úniků zatím není známá, řekl mluvčí chrudimské policie Jiří Tesař.

Foto: Zdeněk Seiner, Právo

Ilustrační foto

Článek

Hasiči při druhém z úniků na několik hodin vyzvali obyvatele Chrudimi či Slatiňan, aby zbytečně nevětrali a nevycházeli ven. Hasičům se žlutý mrak podařilo udržet v areálu. Mluvčí pardubických hasičů Vendula Horáková řekla, že v souvislosti s únikem nebyl nikdo zraněn.

„Únik vyšetřujeme, zatím k tomu nemám více informací, je to teprve na začátku,” řekl mluvčí policie. V případě prokázání viny hrozí za poškození a ohrožení životního prostředí z nedbalosti až dva roky vězení nebo zákaz činnosti.

Zásah v protichemických oblecích

Hasiči na místo úniku poprvé vyjížděli v 15:12, na místě zasahovali v protichemických oblecích. Zásah hasičům ztěžovaly vysoké teploty, kyselinu se podařilo neutralizovat pomocí sody. Skrápění mraku hasiči ukončili kolem 18:00. Na stejné místo se hasiči vraceli ve 20:12 hodin, na místo dorazilo sedm jednotek. „Ihned po příjezdu jednotek zpět do firmy se podařilo unikající mrak skropit tak, aby dál neunikal mimo areál. Zároveň byla prováděna neutralizace sodou,” řekla mluvčí hasičů.

Ve 22:17 se na místo úniku dorazila odborná firma, aby kyselinu přečerpala, hasiči ve skrápění mraku pokračovali až do 23:00 hodiny. „Doporučení o nevycházení a nevětrání starostové odvolali před sobotní půlnocí. Zasahující jednotky se zpět na své základny vrátily v neděli v 01:01 hodin,” uvedla Horáková.

Podle mluvčí hasičů je kyselina dusičná nebezpečná oxidující žíravina, poškozuje pokožku a sliznice, nebezpečné jsou i její výpary. Poleptání se projevuje charakteristickým zežloutnutím zasažených míst, což je důsledek reakce s bílkovinami.

Reklama

Výběr článků

Načítám