Hlavní obsah

Těžkooděnci vyhnali squattery z opuštěného pražského domu

Aktualizováno

Skupina squatterů obsadila v sobotu dům v ulici Hálkova 7 v centru Prahy. Chtěli tak upozornit na údajné spekulace s nemovitostmi. Do nepoužívaného domu vniklo pět lidí, kteří z oken vyvěsili transparenty a nafukovací balonky. Policisté je před 21:30 vyvedli, legitimovali a pak propustili. Na místě zasahovalo asi dvacet policistů, příznivců squatterů byl na ulici zhruba dvojnásobek.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Policisté odvádějí do policejního vozu jednoho squattera.

Článek

Během akce se před domem dostali do potyčky s policisty tři příznivci squatterů. Policie proti nim použila donucovací prostředky, povalila je na zem a poté odvedla. Před 21:00 vstoupilo do domu osm těžkooděnců a po necelé půlhodině odešli z domu všichni squatteři. Jedna z nich řekla, že je policisté legitimovali a pak propustili.

Squatterská iniciativa Obsaď a žij chtěla podle svého prohlášení dnešní akcí upozornit na praktiky firem, které údajně skupují v Praze domy, z obydlených vystěhovávají nájemníky a domy nechávají prázdné. „Bydlení považujeme za základní lidské právo. Domy mají být na bydlení, ne pro soukromé zisky pochybných spekulantů,” uvedla iniciativa.

Firmy bez konkrétních majitelů vlastnící opuštěné domy jsou podle iniciativy často vzájemně propojené, po dobu své existence dlouhodobě vykazují finanční ztráty a žádné zisky, takže neplatí žádné daně z příjmu. Obchodní společnosti mají často název podle adres nemovitostí, což prý umožňuje, aby se prodávaly firmy a podíly ve firmách, a nikoli nemovitosti samotné, čímž se spekulanti údajně vyhýbají placení daní z prodeje a převodu nemovitostí.

Reklama

Výběr článků

Načítám