Hlavní obsah

Sexuálně zneužívaní s sebou vlečou trauma až do smrti

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Případ otřesného sexuálního zneužívání, kdy otec deset let zneužíval vlastní dceru a zplodil s ní dvě děti, na který ve středu upozornilo Právo, rozpoutal debatu o tom, jak těmto případům předcházet, a hlavně jak pomoci obětem takového jednání.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle odborníků se totiž oběti sexuálního zneužívání často se svým traumatem nedokážou vyrovnat celý život. Již malé děti je také podle nich potřeba poučit, co to sexuální zneužívání je.

„Následky pro oběti sexuálního zneužívání mohou být doslova katastrofální. Mohou trpět problémy v sexuální a partnerské oblasti, objevují se u nich těžké deprese, poruchy vnímání sama sebe, kdy trpí pocitem viny za to, co se stalo, pronásledují je pocity méněcennosti. Mnohdy jsou takříkajíc vykolejení na celý život,“ řekl Právu primář psychologického oddělení Vojenské nemocnice Brno Jiří Brančík.

„Vražda duše”

„Pro závažnost traumatizace oběti bývá sexuální zneužívání označováno jako vražda duše,“ upozornila ředitelka Dětského krizového centra v Praze Zora Dušková.

Podle ní je na sexuálním zneužívání nejzáludnější to, že se ve většině případů děje v rámci rodiny, a to často i té nejužší, kdy dítě zneužívá jeden z rodičů. Plných 63 procent dětí, které se dostanou do péče centra, jež jako jediné v tuzemsku poskytuje specializovanou péči právě obětem zneužívání, bylo zneužito právě v rámci rodiny. Dalších 23 procent obětí mají na svědomí lidé, které dítě dobře znalo.

„Poučené dítě se dokáže lépe bránit, proto doporučujeme hlavně matkám, aby s dětmi mluvily i o intimních věcech. Už dítě, které půjde teprve do školky, by mělo vědět, co jsou to intimní místa, kdo se jich smí dotýkat a za jakých okolností. Pokud to totiž dítě neví, chceme po něm, aby bylo dospělejší než dospělý, když se má s nějakým zneužíváním svěřit,“ upozornila Dušková.

Odhalí víc případů

Pracovníci krizového centra se setkávají se zneužíváním dětí bohužel stále častěji. Je to ale na druhou stranu dáno i tím, že se daří odhalovat více případů.

„Naprostá většina ale i tak zůstává neodhalena. I proto naše centrum provozuje linku bezpečí na telefonním čísle 241 484 149, kam se mohou obrátit nejen děti, ale i lidé, kteří mají pocit, že se v rodině děje něco špatného, klidně i sousedé, známí. Naši pracovníci jsou zde k zastižení nonstop a dokážou poradit, co dělat. Kontaktovat nás lze i prostřednictvím programu Skype nebo chatu přes webové stránky www.ditekrize.cz,“ prohlásila Dušková.

Podle Brančíka jsou pachatelé sexuálního zneužívání lidé osobnostně narušení, často s poruchou osobnosti, se sexuální deviací, v mnoha případech navíc alkoholici.

„Jsou ale i případy, kdy se toho dopouštějí lidé, do kterých by to nikdo neřekl, navenek jsou totiž úspěšní v práci a mají prestižní místa,“ upozornila.

V krizovém centru obětem sexuálního zneužívání pomohou psychologové, terapeuti, sociální pracovníci i právníci. „Dítě se nejdřív snažíme psychicky i emociálně stabilizovat, ochránit ho před dalšími útoky třeba i ze strany rodiny za to, že se vše provalilo. Později se snažíme šetrně mapovat okolnosti zneužívání. To je ta první pomoc, s dětmi je pak ale potřeba opravdu dlouhodobě pracovat, aby se zmírnily následky zneužívání, je to běh na dlouhou trať,“ zakončila Dušková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám