Hlavní obsah

Vězeň dostal týdenní opušťák a hned okradl osmdesátiletého důchodce

Právo, Aleš Fuksa

Starého psa novým kouskům nenaučíš. Tak by mohl začít příběh čtyřiačtyřicetiletého muže z Břeclavska. V minulých dnech mu ve věznici na týden přerušili závěr výkonu trestu. Na svobodě měl však nenechavé prsty a podle kriminalistů figuruje v případu krádeže 150 tisíc korun. Ty měl vzít ve středu se svým komplicem více než osmdesátiletému důchodci ve Zlechově na Slovácku.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Nyní mu tak hrozí až tříletý nepodmíněný trest. Ten dosavadní, který si ve vězení odpykává za obdobnou kriminální činnost, mu má přitom za tři týdny skončit.

Vězeň měl navštívit rodinný dům ve Zlechově ve středu dopoledne. Oblečený do montérek se staříčkovi představil jako kontrolor elektrických spotřebičů.

„Starý pan domácí v tom neviděl nic špatného, a tak si sedl na křeslo v chodbě a díval se, jak cizí muž chodí po jeho domě. Po nějaké chvíli muž přestal s kontrolou a sepsal dokument, s tím, že to vše stojí 1200 korun. Pan domácí šel pro peníze v peněžence a podal mu dvoutisícovku. Cizí muž tvrdil, že nemá na rozměnění a požádal o drobnější. Starý pán šel tedy do své jednoho z pokojů, kde měl ukrytou pokladničku s úsporami. Vytáhl z ní požadované bankovky a předal je neznámému muži,“ přiblížil lstivé jednání policejní mluvčí Aleš Mergental.

Muži vzal 150 000 korun

Fingovaný montér začal opět kontrolovat nějaké vypínače a zásuvky. Po chvilce se ale rozloučil a odešel z domu pryč. „Starý muž šel do své skrýše zkontrolovat peníze.

Pokladničku, ve které měl okolo 150 tisíc korun spolu se snubními prsteny a dokumenty, ovšem nenašel. Ihned proto zavolal svému příbuznému, který za ním přijel a krádež oznámil na linku 158,“ poznamenal mluvčí.

Společně s hodonínskými kolegy se hradišťským kriminalistům podařilo zadržet pomocníka a řidiče vězně „na dovolené“. Při zadržení u něj našli téměř 38 tisíc korun. „Jednalo se o peníze, které měl ještě ráno stařeček ze Zlechova ve své skrýši. Dvanáct tisíc korun už stačil podezřelý muž utratit a prohrát,“ sdělil Mergental.

Zbylých zhruba sto tisíc korun by měl mít u sebe druhý podezřelý muž. „Právě tento čtyřiačtyřicetiletý muž z Břeclavska měl být u stařečka doma v montérkách a předstírat, že kontroluje elektrická zařízení,“ vysvětlil mluvčí.

Kriminalisté pátrali samozřejmě i po něm, ale muž se zatím zdařile skrývá. Na svědomí však má řadu podobných krádeží na seniorech, kterých se v minulosti dopustil jak na Uherskohradišťsku, tak v okolních regionech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám