Hlavní obsah

Rozsudek v kauze MUS: Česko by na miliardy nedosáhlo ani bez váhání

– Praha
Právo, Jakub Troníček

Česká republika by s nárokem na miliardové odškodné v procesu s bývalými manažery Mostecké uhelné společnosti u švýcarského soudu nepochodila ani v případě, že by v roce 2011 neprováhala možnost připojit se jako poškozená strana do tamního trestního řízení.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Budova soudu ve švýcarské Bellinzoně, kde byl vynesen rozsudek v kauze Mostecké uhelné společnosti (MUS).

Článek

Vyplývá to z písemného odůvodnění loňského rozsudku, který soud ve švýcarské Bellinzoně v uplynulých dnech vypracoval, a jehož část má Právo k dispozici.

Soud v dokumentu konstatuje, že více než dvoumiliardovou škodu, která měla českému státu při odprodeji menšinového balíku akcií důlní společnosti vzniknout, stanovil pouze orientačně pro vlastní potřebu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Přesný výpočet škody by vyžadoval neúměrné úsilí, takže i kdyby se Česká republika jako žalující strana včas k projednávané věci přihlásila, soud by z principu nemohl uznat existenci škody vzniklé České republice a odkazuje tímto tento stát k jednání prostřednictvím občanskoprávního řízení,“ uvádí se v dokumentu.

České úřady v čele s pražským vrchním státním zastupitelstvím a ministerstvem financí čelily kvůli promeškání lhůty na připojení se k trestnímu řízení ve Švýcarsku na konci roku 2011 tvrdé kritice a policie dodnes šetří, zda v této souvislosti neporušil zákon např. tehdejší dozorující žalobce Ladislav Letko nebo dřívější šéf celého zastupitelství Vlastimil Rampula.

Škodu na úkor České republiky pak švýcarský soud stanovil jako rozdíl mezi odhadovanou hodnotou minoritního balíku akcií a cenou 650 miliónů korun, za kterou od státu podíl odkoupila společnost Investenergy SA.

Akcie neexistují

„Pátráním se však nepodařilo zjistit ani zajistit jakékoli aktivum ve vlastnictví Investenergy SA, které, pokud by existovalo, by mohlo být zabaveno a vráceno České republice k obnovení jejích práv,“ uvedl k tomu soud a zároveň dodal, že zmíněné akcie již neexistují a ani v tomto směru tak není České republice co vracet.

Na různých kontech Švýcaři zatím nepravomocně odsouzeným ex-manažerům Mostecké uhelné společnosti v čele s Antonínem Koláčkem zabavili zhruba 14 miliard korun. Ty mají propadnout Švýcarsku. A ještě o dvě miliardy víc mají přitom všichni obžalovaní dohromady zaplatit alpské zemi v rámci finančních trestů.

Na písemné vyhotovení rozsudku netrpělivě čekali několik měsíců sami obžalovaní, kteří teď mají třicetidenní lhůtu na podání odvolání, ale i české úřady, které ve stejné věci vedou vlastní vyšetřování. Odůvodnění rozsudku je ve francouzštině a má přes 500 stran.

Pokud by byl totiž rozsudek pravomocný, budou české orgány muset probíhající stíhání důlních ex-manažerů zastavit. Platí totiž zásada, že za stejnou věc nemůže být nikdo trestán dvakrát. Olomoucký státní zástupce Petr Šereda, který má celou kauzu na starosti, v této souvislosti Právu řekl, že odůvodnění rozsudku zatím k dispozici nemá.

„Pravomocný rozsudek nicméně bude k dispozici podle všeho nejdříve za rok, takže zatím v našem řízení standardně pokračujeme,“ nechal se slyšet Šereda.

Právní zástupci obžalovaných už dříve v souvislosti s očekávaným vypracováním a zasláním rozsudku švýcarský soud tvrdě kritizovali s tím, že nedodržel původní devadesátidenní lhůtu, kterou si prodloužil o další tři měsíce, zatímco obhajoba má pouhých třicet dní na zpracování odvolání.

Reklama

Výběr článků

Načítám