Hlavní obsah

Měl jsem hlad, hájí se amnestovaný loupežník, proč přepadával seniorky

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Ani předchozí odsouzení a následná amnestie nepřiměly dvaadvacetiletého Miroslava Kotlára k tomu, aby začal vést řádný život. Letos v lednu v Ostravě-Zábřehu zákeřně přepadl a okradl čtyři důchodkyně. Nejstarší z nich, třiaosmdesátiletá žena, při přepadení utrpěla zlomeninu, se kterou se dodnes léčí. V pondělí mladík stanul před trestním senátem Krajského soudu v Ostravě, který ho poslal na pět let a deset měsíců za mříže.

Foto: Aleš Honus, Právo

Miroslava Kotlára přivádí eskorta do jednací síně ostravského soudu.

Článek

Při svém výslechu se ke všemu přiznal. „Měl jsem hlad,“ řekl na dotaz soudce, proč se nepolepšil, a přestože mu společnost dala ještě jednu šanci, opět se začal dopouštět krádeží a loupeží.

Jak jsem strkala klíče do dveří, tak mě zezadu přepadl. Strhnul mi tašku s nákupem a kabelku.
poškozená

Muž tvrdí, že se v minulém roce dostal do bezvýchodné situace, ztratil práci a rodiče ho vyhodili z domu, protože už ho nechtěli dále živit. „Je mi to moc líto, byla to ode mne hloupost. Kdybych se ale nedostal do tak špatné situace, ničeho takového bych se nedopustil,“ hájil se.

Soud postupně vyslechl všechny čtyři přepadené ženy. „Vracela jsem se z obchodu domů. Jak jsem strkala klíče do dveří, tak mě zezadu přepadl. Strhnul mi tašku s nákupem a kabelku. Spadla jsem na chodník a zlomila jsem si krček levé nohy,“ řekla žena, která k soudu dorazila s francouzskými holemi a vzhledem ke svému zdravotnímu stavu a pokročilému věku vypovídala vsedě. „Chodila jsem měsíc na rehabilitace, noha mě ale pořád trápí,“ řekla důchodkyně.

Na policii šel dvakrát  

Jak uvedl státní zástupce Vít Legerský, pachatel byl zadržel krátce po svém posledním činu. Policistům se zpočátku přiznal jen částečně. „Poté byl propuštěn na svobodu. Následně se mu to ale rozleželo v hlavě a po několika dnech přišel na policii znovu a pod tíhou svědomí doznal další trestnou činnost,“ řekl státní zástupce Vít Legerský.

Přesto si podle něj mladík žádnou shovívavost nezaslouží. Vzhledem k hrozícímu vysokému trestu byl ve vazbě.

„To, že někdo přepadne zcela bezbrannou a starou ženu, ať už za použití většího, či menšího násilí, je jednání toho nejpodlejšího charakteru. Tuto trestnou činnost je nutné postihovat velmi přísně a dát společnosti najevo, že toto nelze akceptovat,“ řekl státní zástupce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám