Hlavní obsah

Tisíce akcionářů severomoravských oceláren podvedeny

Právo, Jiří Hardoš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Protikorupční policie ve středu navrhla obžalovat ostravského podnikatele Martina Horáka, kterého viní z pokusu o podvod na téměř sedmi tisícovkách drobných akcionářů ostravských hutí ArcelorMittal a Třineckých železáren. Muži hrozí až desetiletý trest vězení.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

O převozu třísetkilového spisu s návrhem na podání obžaloby na ostravskou pobočku olomouckého vrchního státního zastupitelství řekl Právu šéf Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK) Milan Komárek.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Spis je obsáhlý, má přes 200 svazků. V současné době budu spis studovat a poté se rozhodnu, jestli ve věci podám obžalobu, nebo rozhodnu jiným způsobem
Vít Koupil, státní zástupce

„Pachatel zakládal občanská sdružení, vystupoval za ně a prostřednictvím těchto sdružení na sebe převáděl akcie minoritních akcionářů,“ popsal Komárek. Možná škoda podle něho přesahuje 200 miliónů korun.

„Spis je obsáhlý, má přes 200 svazků. V současné době budu spis studovat a poté se rozhodnu, jestli ve věci podám obžalobu, nebo rozhodnu jiným způsobem,“ sdělil Právu státní zástupce Vít Koupil. „Klíčové bude posoudit, jestli tam byl, nebo nebyl podvodný úmysl,“ dodal.

Podle Reportérů ČT, kteří o případu v minulosti informovali, se část kauzy spojená s akciemi společnosti ArcelorMittal začala odehrávat v roce 2009, kdy huť vytěsňovala drobné akcionáře a nabízela jim čtyři tisíce korun za akcii.

Zároveň se však na ně obrátilo Horákovo sdružení Centrum Consultant Finance s nabídkou, že jim zajistí vyšší cenu. Kývlo na ni přes pět tisíc lidí, kteří na sdružení postoupili pohledávky za akcie v hodnotě 222 miliónů. Jenže se objevily pochyby a ArcelorMittal raději poslal připravené peníze do soudní úschovy.

Spis má 44 tisíc stran

„Peníze jsou stále v soudní úschově. Je to přes pět tisíc samostatných soudních sporů, kdy Okresní soud v Ostravě postupně v těch věcech rozhoduje, většinou ve prospěch minoritních akcionářů,“ uvedl státní zástupce Koupil.

Pokusu o podvod na více než tisícovce lidí se měl Horák, tentokrát vystupující za Administrativní centrum, dopustit i v souvislosti s dražbou nevyzvednutých akcií Třineckých železáren. Kauza zahrnuje ještě třetí skutek, který se měl odehrát na podobném principu, zahrnuje však „pouze“ necelé čtyři desítky poškozených.

Protikorupční policie na případu pracovala od roku 2010. Délku vyšetřování šéf útvaru vysvětluje počtem poškozených, kteří žijí v České republice, ale i v zahraničí, například na Slovensku. Rozsáhlý spis čítá včetně příloh na 44 tisíc stran.

Posílení pozice poškozených

„V průběhu zpracování nám do toho vstoupila novela trestního řádu, která posiluje pozici poškozených. Což se odrazilo v tom, že jsme na ni museli reagovat, a i ty, které jsme měli do té doby v uvozovkách odbavené, jsme museli kontaktovat znovu,“ poznamenal Komárek.

Obviněný Horák je vedle pokusu o podvod stíhán rovněž pro porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže. V jednom případě měl totiž vystupovat jako obchodník s cennými papíry, aniž k tomu měl ovšem licenci od České národní banky.

Reklama

Výběr článků

Načítám