Hlavní obsah

Advokát je obral, ze zoufalství volají Bradáčovou

Právo, Jindřich Ginter

Desítky lidí, jimž předloni bývalý advokát Miloš Vlasák zpronevěřil milióny korun z prodeje jejich bytů a rodinných domů, se právní cestou nemohou domoci spravedlnosti. V čirém zoufalství nyní proto žádají o pomoc pražskou vrchní státní zástupkyni Lenku Bradáčovou.

Foto: Milan Malíček, Právo

Vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová

Článek

Obrátili se na ni 5. května dopisem jako na nekompromisní, důvěru budící státní zástupkyni, pod jejímž dozorováním se rozkryla korupční aféra Davida Ratha. Prosí ji, aby iniciovala větší policejní úsilí ve vyšetřování kauzy Vlasák, kde jde o 70 miliónů korun. Ty Vlasák svým klientům zpronevěřil z advokátní úschovy při prodejích jejich nemovitostí.

„Vážená paní vrchní státní zástupkyně, obracíme se na vás jako na člověka, který dlouhodobě prokazuje, že staví spravedlnost nad netečnost a veřejný zájem nad zájem osobní. Jsme si vědomi neobvyklosti našeho kroku, ztratili jsme již však veškerou důvěru ve standardní postup, který nám zatím přinesl jen zklamání a úžas,“ píšou v úvodu dopisu poškození a mluvčí dalších okradených Dana Krudencová a Jan Maršálek.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Bradáčová zatím mlčí, zoufalým lidem ještě neodpověděla.

Odcizené peníze nebyly policií nikdy nalezeny, troufáme si přitom tvrdit, že je tomu tak také proto, že je vyšetřovatelé nikdy skutečně nehledali
dopis poškozených

Jde o to, že Vlasák peníze ukryl kdoví kde, jednatel realitky, který s Vlasákem spolupracoval, je z toho venku a policejní vyšetřování, vedené zjevně spíše od stolu, vůbec nikam nevede.

Poškození jsou ve slepé uličce, mnohým to zcela zničilo život, Vlasákovou zpronevěrou přišli o všechno. Sám Vlasák už po roční vazbě běhá měsíce na svobodě.

Vyšetřování? Jen vršení spisu

„Již půldruhého roku podrobně sledujeme policejní vyšetřování, policii poskytujeme plnou součinnost. Stav vyšetřování je však alarmující a naděje na zlepšení zřejmě malé. Odcizené peníze nebyly policií nikdy nalezeny, troufáme si přitom tvrdit, že je tomu tak také proto, že je vyšetřovatelé nikdy skutečně nehledali,“ dodávají v dopise Krudencová a Maršálek.

Policii vytýkají, že identifikováno nebylo ani to, jakým směrem byly tyto finanční prostředky z účtů advokáta Vlasáka vyvedeny. Poukazují na to, že Vlasák s jednatelem realitky předtím velmi čile obchodoval.

„Záznamy o tom lze najít ve spise trestního řízení, vyšetřovatele však nechávají netečnými,“ konstatují poškození Krudencová a Jan Maršálek. „Co očekávat od vyšetřovatelů, kteří jsou sice zdvořilí a vstřícní, kteří se však v jim svěřeném případu neorientují, své poznatky spolu nekonzultují, kteří nerozlišují fakta od tvrzení, kteří tolerují rozpory v tvrzeních jiných i svých vlastních?“ ptají se Bradáčové poškození.

Poukazují na to, že tak rozsáhlá zpronevěra, která nebyla otázkou jednoho dne, nemohla probíhat bez organizovanosti, charakteristické pro organizovaný zločin.

Související téma

Foto: Petr Hloušek, Právo

Pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová

Reakci Bradáčové se Právu nepodařilo získat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám