Hlavní obsah

Přepadl a rozstřílel auto s 33 milióny, dostal 22 let

Právo, Petr Kozelka
Brno
Aktualizováno

Jan Bakalár dostal za přepadení vozu s penězi, při kterém s dvěma neznámými kumpány rozstřílel dodávku a ukradli 33 miliónů korun, 22 let vězení. Rozhodl o tom Krajský soud v Brně. Státní zástupkyně pro něj v úterý navrhla 23 let odnětí svobody.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Ján Bakalár se k přepadení na počátku hlavního líčení odmítl vyjádřit a tvrdil, že je mu zle.

Článek

„Pachatelé byli připraveni na to, že ohrozí na životě, nebo dokonce o život připraví osádku vozidla. Při plánování akce museli uvažovat o několika alternativách, jednou z nich bylo, že osádka nebude chtít opustit auto, a tedy že budou muset použít střelné zbraně,“ prohlásila státní zástupkyně v závěrečné řeči.

Soud odmítl verzi, že během přepadení vyšly náhodné výstřely. „Na místě se našla více než stovka nábojnic. Tvrzená skla auta byla tak dlouho zasahovaná výstřely na jedno místo, dokud kulky nelétaly přímo do kabiny. Z toho je jen jediný závěr, pachatelé byli srozumění s tím, že při použití takového smrtícího mechanismu mohou zasáhnout osoby. Byla to gangsterská akce, něco takového se vídá jen ve filmech,“ prohlásil při odůvodnění soudce Tomáš Kurfiřt.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Pachatelé při akci nedbali na to, že mohou zabít nejen osádku vozu, ale i další svědky. Stříleli totiž i přímo ve vesnici. „Bylo to mimořádně hanebné jednání,“ dodal Kurfiřt.

Foto: Jiří Růžička, Právo

Automobil s penězi přepadli v Přemyslovicích na Prostějovsku ozbrojení lupiči.

Tři maskovaní ozbrojenci zablokovali cestu autu převážejícímu peníze do bankomatů na silnici u Přemyslovic. Dva muži v kuklách namířili na osádku zbraně, položili jim na okno granát a dožadovali se otevření vozu. Osádka auta se ale nechtěla dát, začala před ozbrojenci ujíždět a ti začali střílet. Po krátké honičce, kdy obě auta sjela do blízké vesnice, skončilo auto s penězi se zcela rozstřílenou kabinou a osádce nezbylo než se vzdát. Pachatelé pak přeskládali peníze do svého vozu a z místa činu rychle zmizeli.

Bakalár nevypovídal kvůli nemoci srdce  

„Když nás auto na horizontu a na plné čáře začalo předjíždět, ještě jsme si s kolegou říkali, co to je za blázna. To už nás ale zablokovali, vyskočili dva chlapi a řvali, ať otevřeme. Za mnou stál autobus, tak jsem se rozhodl začít couvat okolo autobusu. V tu chvíli začali střílet. Stříleli do skel a do motoru. Sjeli jsme samospádem do vesnice, to už nám rozstříleli motor. Zase nás dojeli, zablokovali nás a dál stříleli, kulky už létaly kabinou, takže jsme se vzdali,“ vzpomínal řidič vozu s penězi.

BEZ KOMENTÁŘE: Jána Bakalára dopadl Útvar rychlého nasazeníVideo: Policie ČR

„Přestože pachatelé byli maskováni, bylo zjištěno, že jedním z nich byl právě Bakalár. Jeden z pachatelů totiž krvácel a vyšetřovatelé našli na místě stopy krve. Z nich byla odebrána DNA a shodovala se s profilem DNA obžalovaného v policejní databázi. Podařilo se získat i pachovou stopu z vystřílených nábojnic, která souhlasí s pachovou stopou Bakalára. Pachatelé byli odhodláni za každou cenu dosáhnout svého cíle, tedy získat peníze,“ dodala státní zástupkyně.

Foto: Policie ČR

Lupič si opatřil falešné doklady

Sám Bakalár při prvním soudním stání odmítl vypovídat s tím, že má nemocné srdce. Jeho obhájce pak ve své závěrečné řeči tvrdil, že žádný důkaz proti jeho klientovi nemluví. Bakalár není žádné neviňátko, v roce 1988 totiž postřelil policistu, který jej nachytal při vloupání.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám