Hlavní obsah

Bývalý náměstek ministra práce Šiška dostal šest let vězení

Právo, Josef Koukal
Praha
Aktualizováno

Bývalý náměstek ministra práce a sociálních věcí Vladimír Šiška dostal za machinace s IT zakázkami ministerstva a za vydírání šest let vězení. Bývalý šéf odboru informatiky Milan Hojer si má odsedět pět let. Rozsudek není pravomocný, oba muži se odvolali.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bývalý náměstek ministra práce Vladimír Šiška (vpravo) a někdejší ředitel odboru informatiky Milan Hojer (vlevo) při vynesení rozsudku.

Článek

Státní zástupkyně žádala pro oba obžalované zhruba stejné tresty, ovšem za podplácení a zneužití pravomoci úřední osoby. Městský soud v Praze věc překvalifikoval na vydírání.

Činů se měli dopustit při zadávání veřejné zakázky společnosti OK system. Té měli nabídnout uměle nadhodnocenou zakázku za 100 miliónů korun výměnou za to, že stáhne svou stížnost na postup ministerstva u antimonopolního úřadu v jiné veřejné soutěži.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Šiška údajně firmu odřízl od dlouhodobé zakázky na zajišťování informačních systémů pro vyplácení dávek v nezaměstnanosti. Když si stěžovala, nabídl jí spolu s Hojerem jiný obchod. Vyjednávání však nahrála policie.

Přísný trest je zaskočil

Ačkoli předseda senátu Petr Novák už v úvodu procesu upozornil strany na možnost překvalifikování trestného činu, i tak byli účastníci přísnými tresty zaskočeni. Jak Šiška tak Hojer žádali zproštění obžaloby.

„S Procházkou (šéfem firmy OK System, která měla být vydírána) jsem jednal ve víře, že napravíme vztahy dodavatele s investorem,“ uvedl Šiška ve své závěrečné řeči. „Zdůrazňoval jsem, že není pro naše vztahy zásadní, jak rozhodne ÚOHS,“ podotkl dále s tím, že se cítí nevinen ve všech bodech obžaloby.

Hojer se zase označil za pouhého vykonavatele vůle nadřízených. „Plnil jsem strategii vlády,“ bránil se s tím, že kabinet od aparátu požadoval snížení nákladů a zjednodušení využívaných informačních systémů. „Vždy jsem fungoval jako komunikátor, přenášel jsem informace,“ dodal Hojer.

Obhájce obvinil OK System

Šiškův obhájce Tomáš Sokol dokonce obvinil OK System, že chtěl vyjednáváním se Šiškou posílit své monopolní postavení v rámci ministerských zakázek. „Firma 20 let sála peníze, aniž se zkoumalo, co za ně pro stát vydávila,“ prohlásil Sokol.

Novák rozsudek odůvodnil jen velmi stručně. „Zvažovali jsme podíl obžalovaných na předmětném jednání,“ uvedl s tím, že právě z toho pramení i různá výše trestů pro oba obžalované. „Jednání se dopustili oba. Šiška byl v hierarchii výš a řídil kroky Hojera,“ vysvětlil Novák, proč Hojer odešel s trestem na samé spodní hranici trestní sazby, zatímco Šiška dostal trest o rok vyšší.

Šiška strávil na podzim 2012 několik týdnů ve vazbě, aby nemohl ovlivňovat svědky. Aféra přispěla i k rezignaci tehdejšího ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám