Hlavní obsah

Za tvrdou bitku v Brně s vyraženými zuby a ranami nožem padl čtyřletý trest

Právo, pko
Brno

Od Krajského soudu v Brně odešel v pátek s trestem čtyři roky vězení za pokus těžkého ublížení na zdraví osmatřicetiletý Jan Chadraba. Žalobce ho vinil z toho, že se svými kumpány z baru táhl nočním Brnem a zapletl se do bitky s podobně opilou společností. Při potyčce se zdatně oháněl vystřelovacím nožem a svého soupeře dvakrát bodl. Rozsudek není pravomocný.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Jan Chadraba (vlevo) vytáhl při bitce nůž, David Lagron se oháněl pěstí.

Článek

Bitka se odehrála v ulicích moravské metropole na začátku ledna. Mezi dvěma skupinkami opilých lidí odcházejících z baru nejprve přeletělo několik nadávek. Chadraba se neudržel, vytáhl si z „nepřátelské“ party jednoho z křiklounů, toho úplně nejmenšího, a začal ho bít.

Pěstí ho srazil hned první ranou na zem, a když se soupeř pokoušel marně dostat na nohy, vždy ho další ranou srazil zpátky. Když skončil s mlácením o polovinu lehčího soupeře, kterému vyrazil dva zuby, spokojeně odcházel i s kumpány z místa rvačky.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Kamarádi mláceného mladíka se ani nepokusili svému příteli pomoct, jeden z nich ale po chvíli zjistil, že nemá telefon, a nabyl dojmu, že mu ho určitě ukradl někdo z odcházející skupiny.

Státní zástupkyně chtěla až 18 let vězení 

Rozběhl se proto za nimi, aby z nich telefon, který mu ve skutečnosti upadl pod jedno ze zaparkovaných aut, dostal. Ranou pěstí ale nešťastného majitele telefonu srazil další z obžalovaných, jednadvacetiletý David Lagron, jehož K.O. ocenil senát v čele s Jaroslavou Bartošovou 200 hodinami obecně prospěšných prací.

Do role mstitele se rozhodl pasovat další ze skupinky bitých mužů. Shodil ze sebe bundu a uštědřil tvrdý úder Chadrabovi. Ten tváří v tvář vyrovnanému protivníkovi sáhl po noži a soka dvakrát bodl do horní části hrudníku, přičemž jen shodou okolností nezasáhl žádný životně důležitý orgán.

Státní zástupkyně v tom viděla pokus vraždy s trestem až 18 let vězení, senát ale takovou kvalifikaci odmítl. „Meze obrany v tuto chvíli překročil tím, že vytáhl onen nešťastný nůž. Je potřeba vzít ale do úvahy, že v této fázi konfliktu byl napaden, poškozený zaútočil jako první. Pokud by ho chtěl skutečně zabít, těžko by mu v tom někdo zabránil. Jako jediný měl nůž i dost času na to, aby na soupeře znovu zaútočil. To ale neudělal a svého jednání zanechal ještě předtím, než na místo dorazila policie,“ vysvětlila soudkyně Bartošová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám