Hlavní obsah

Soud zamítl odvolání Jakubiskové proti trestu za smrtelnou nehodu

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pražský městský soud zamítl ve čtvrtek odvolání herečky a producentky Deany Horváthové-Jakubiskové proti podmíněnému trestu na 2,5 roku a čtyřletému zákazu řízení. Obžaloba ženu viní z usmrcení chodce, kterého srazila autem na přechodu před třemi lety.

Foto: Petr Horník, Právo

Deana Jakubisková před soudem.

Článek

Předseda senátu Tomáš Stuchlík zdůvodnil rozhodnutí tím, že se Jakubisková nevěnovala plně řízení. „Podle odvolání jí mělo výhled krýt auto. Pět znalců se touto možností zabývalo a shodli se na tom, že výhled obžalované nebyl omezen. Čím si tedy máme vysvětlovat verzi obžalované, že poškozeného viděla až na kapotě?” řekl Stuchlík. Dodal, že výše trestu je v pořádku, zrušil pouze odškodné pro vnuka zemřelého chodce, protože spolu nesdíleli domácnost.

Obhájce Jakubiskové Viktor Pavlík v odvolání uvedl, že jeho klientka vylučuje, že by byla oslněna sluncem. Nicméně jí prý vadilo jiné auto ve výhledu a Jakubisková nemohla předpokládat chodce na přechodu.

Státní zástupce kontroval tím, že dopravní značení tam je a měla se přesvědčit, že na přechodu nikdo není. V úvahu bral i otázku spoluviny chodce. „Pokud bychom byli přesvědčeni, že je to pouze vina obžalované, tak bychom protestovali proti výši trestu. Spoluvinu však nemůžeme vyloučit. Podle nás je rozsudek soudu správný a odvolání je zcela nedůvodné,” uvedl státní zástupce.

Jakubisková přišla s teorií, že chodec nemusel přijít po chodníku, ale po vyšlapané cestičce, po které chodí pejskaři, a proto ho na přechodu nepředpokládala. „Netušila jsem, že tudy se dá také přicházet k přechodu,” snažila se vysvětlit Jakubisková.

„Počkám si na písemné vyhotovení rozsudku. Je to ale pro mě těžké. Celé je to pro všechny velké memento,“ komentovala rozsudek Jakubisková.

Reakce Deany Jakubiskové na rozsudekVideo: Novinky

Nehoda se stala v říjnu 2011 v pražské Krči. Podle policie nedala Jakubisková na přechodu přednost přecházejícímu chodci. Orientační dechová zkouška na alkohol dopadla negativně a Jakubisková jela povolenou rychlostí.

Obvodní soud pro Prahu 2 odsoudil Jakubiskovou loni v září k 30 měsícům s odkladem na čtyři roky. Zakázal jí také řízení a nařídil uhradit škodu. Podmíněný trest soud Jakubiskové udělil s ohledem na její předchozí bezúhonnost a dobu, jež uplynula od doby spáchání činu. Tu přitom z podstatné části vyplnilo právě čekání na znalecké posudky.

Nároky pozůstalých uznal senát v požadované výši, která vychází z běžně používaných tabulek (240 tisíc korun pro příbuzné v přímé linii a 175 tisíc pro sourozence). Přiznal jim i náklady spojené s pohřbem a soudním procesem.

„O přechodu pro chodce jsem věděla, stejnou cestou jsem už několik měsíců jezdila za manželem,“ vypověděla Jakubisková. „Když jsem se blížila ke křižovatce, nikdo zleva ani zprava po silnici nešel. Najednou se mi na kapotě objevil člověk, já zabrzdila a on odletěl,“ popsala osudný střet Jakubisková. Poškozený muž podle ní musel vyjít zpoza jiného vozu, který jí bránil ve výhledu. „Nemohla jsem vůbec nic dělat,” dodala.

Poškozeným vadí, že se Jakubisková o rodinu nezajímala a nenabídla například pomoc s pohřbem. „Možná toho lituje, ale nedokázala to žádnými skutky,” uvedla advokátka pozůstalých.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám