Hlavní obsah

V řece Lubině zmizel vodák. Pátrání je stále bezvýsledné

Právo, tom

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový Jičín
Aktualizováno

Sedm jednotek hasičů stále pátrá po vodákovi, který v sobotu večer zmizel pod hladinou rozbouřené řeky Lubiny u Příbora na Novojičínsku. Muži se na jezu převrátil člun.

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

Po zmizelém vodákovi v řece Lubině pátrají hasiči na člunech.

Článek

„Na splavu v Příboře se podle svědků převrátily dva čluny se čtyřmi muži na palubě. Dvě osoby se dostaly na břeh vlastními silami a dvě se začaly topit. Jednu se podařilo z vody vytáhnout,“ popsal mluvčí Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje Petr Holub. Osobu vytáhli z vody kolemjdoucí, kteří začali vodáka oživovat.

„Posádky Záchranné zdravotní služby (ZZS) pokračovaly v pokusech o záchranu nepřímou srdeční masáží a za použití přístrojové techniky i léků. Lékař záchranky muži zajistil dýchací cesty a připojil jej k přístrojem řízenému dýchání. Po přibližně deseti minutách se týmům ZZS podařilo obnovit pravidelnou srdeční činnost. Poté transportovali pacienta v kritickém stavu vrtulníkem do Fakultní nemocnice v Ostravě-Porubě,“ doplnil mluvčí ZZS Lukáš Humpl.

Akci přerušila tma

V tu dobu už hasiči i policisté intenzivně pátrali po čtvrtém vodákovi. Na několika místech od Příbora až po Košatku na Ostravsku hasiči vytvořili záchytné body, do večerních hodin však nikoho v řece neobjevili.

„Jelikož za tmy by bylo pátrání ve značně zvýšené hladině řeky Lubina nebezpečné, bylo po dohodě s Policií ČR po desáté hodině večer přerušeno,“ uvedl Holub.

Nasadí i potápěče?

„Pátrání po pohřešovaném muži pokračuje i dnes. Na místo přijeli policisté speciální pořádkové jednotky krajského ředitelství a policejní potápěči,“ uvedla v neděli policejní mluvčí Soňa Štětínská a dodala, že policisté budou i nadále propátrávat břehy řeky Lubiny až po soutok s Odrou.

„O nasazení potápěčů bude rozhodnuto, jakmile to situace dovolí. Kvůli zvýšené hladině a velkému průtoku je činnost ve vodě velmi riskantní,“ dodala mluvčí.

Reklama

Výběr článků

Načítám