Hlavní obsah

Zalepili mi oči a pouštěli do mě paralyzérem proud, popsal Březinovy praktiky svědek

Právo, Aleš Fuksa, Petr Marek
Olomouc

Propojení policie se zlínským podsvětím, únosy, mučení svědků i jejich ovlivňování. Tyto a řada dalších okolností půlmiliardového daňového úniku při nelegálním obchodování s lihem vyplouvají na povrch u Krajského soudu v Olomouci.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Bratři Březinovi se zpovídají z půlmiliardového daňového úniku.

Článek

Senát má za sebou pátý den hlavního líčení s lihovým bossem Radkem Březinou a jeho mladším bratrem Tomášem a i ten přinesl nové skutečnosti. Vypovídal například svědek Michal J., dřívější spolužák mladšího z bratrů a zároveň dlouholetý zaměstnanec Morávia-Chemu.

Soudu v pátek řekl, že ho po zátahu ve skladě v Olomouci ze září 2012 kontaktovala matka bratrů Březinových a chtěla, aby změnil výpověď v neprospěch Lubomíra Kaláče (hlavní závozník nelegálního lihu), nebo vůbec nevypovídal.

Spoutali mi ruce za záda, zalepili oči. Pouštěli do mě paralyzérem proud.
svědek Michal J.

„Setkali jsme se celkem dvakrát doma v Kostelci. Nabídla mi asi 150 tisíc korun, když řeknu, co chce. S tím, že konkrétní instrukce teprve dostanu. To se však už nestalo. Krátce nato přišlo na zatýkání, a tak vše zrušila. Byli jsme spolu viděni, ale nikdo nás neslyšel,“ konstatoval Michal J., který byl v minulosti soudně trestán za řízení vozidla v opilosti a krádeže.

Matka lihového bosse se prý snažila ovlivnit svědka

Radek Březina označil svědka za nevěrohodného člověka, který se „vždycky živil jen krádežemi“. Jednu podobnou přichystal spolu s dalšími zaměstnanci Morávia-Chemu i samotnému lihovému magnátovi Březinovi, když ho chtěl zhruba před čtrnácti lety okrást o šedesát kubíkových nádrží s lihem. Po jejich převezení ze skladu na tajné místo však na krádež Březina přišel a udělal Michalovi J. ze života peklo, až se přiznal.

„Bylo to v roce 2000. Drželi mě u nich doma ve sklepě, spoutali mi ruce za záda, zalepili oči. Pouštěli do mě paralyzérem proud. Pak mě převezli v kufru auta do nějaké haly, přesně nevím kam. Drželi mě tam tak přes dvacet čtyři hodin. Neřekl jsem, kdo tam byl se mnou, ale kde ten líh je,“ uvedl svědek a s pohnutým hlasem přiblížil Březinovy praktiky mučení.

”Když jim nestačila ta elektrika, dávali mi rány do břicha. Nechtěli mi schválně ublížit tak, aby to bylo poznat. Nevím, kdo to byl, ale pochybuji, že Radek Březina. Měl na to svoje lidi. Měl jsem zalepené oči. Asi tam byli dva. Druhý den bylo horko, byl jsem dehydratovaný. Tak mi dali oblečení, dovezli na hotel, a tam mi dali podepsat ten papír s mým doznáním ke krádeži. Říkali, že když jim líh nevrátím, dají to policii. Co tam však přesně stálo, ani pořádně nevím. Bylo mi to jedno. Chtěl jsem mít všechno z krku, to bylo to hlavní. Poté mi dali nějaké tepláky a pustili mě.“

Březinovi vyhrožoval elitní policista Hanák

Podle Radka Březiny svědek Michal J. lhal a označil jej za kriminálníka. „Ve spolupráci s policisty si vytipovávali firmy, které dělaly nelegální věci. Věděli, že když je okradou, nebudou moci to ohlásit. Já sám svou vinu nepopírám, důkazů je proti mně více než dost, ale chci, aby tady zazněla celá pravda. Michal J. má vazby na zlínskou policii a také na Útvar pro odhalování organizovaného zločinu, například na policistu Mariána Hanáka (dříve u speciálního útvaru ÚOOZ, pozn. red.), který stál nedávno před soudem. Ten mi například vyhrožoval, že když Michala J. kvůli ukradenému lihu udám, začne se policie zabývat činností Morávia-Chemu, přičemž šetření povede právě on,” řekl Radek Březina

„Toho jsme se báli, a i proto nám část ukradeného lihu, kterou zloději prodali, už vrácena nebyla. Myslím, že to bylo za nějakých 1,3 miliónu korun,“ pokračoval.

Tomáš Březina bude asi propuštěn z vazby

Soud s lihovým klanem Březinů bude pokračovat v pondělí. Hned ráno se bude zabývat Tomášem Březinou a jeho případným propuštěním z vazby, ve které pobývá už rok a tři čtvrtě. Propuštění navrhl jeho obhájce a není proti němu ani žalobce.

„Vazební důvody u Tomáše Březiny nadále trvají. Ale musím přiznat, že jsou výrazně oslabeny z toho pohledu, jak se k případu obžalovaný staví,“ sdělil státní zástupce Miroslav Stoklásek. Měl na mysli především fakt, že Tomáš Březina spolupracuje a pomáhá policii rozkrýt veškerý lihový byznys svého bratra Radka Březiny.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám