Hlavní obsah

Věřitelé mistrovství světa v lyžování v Liberci se 37 miliónů zatím nedočkají

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Město Liberec čelí největší žalobě v historii města. U obvodního soudu pro Prahu 6 proti sobě stojí věřitelé mistrovství světa v klasickém lyžování v Liberci a město Liberec se Svazem lyžařů. Věřitelé žalují město a svaz dohromady o 37 miliónů korun. Soud však byl v pátek odročen kvůli doplnění důkazů.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Justiční areál Na Míčánkách v pražských Vršovicích, kde sídlí Obvodní soud pro Prahu 6

Článek

Soudkyně Irena Voštová po dohodě s právními zástupci obou stran nařídila další jednání na začátek října. Je totiž potřeba jednoznačněji přeložit hostitelskou smlouvu z angličtiny. Zástupce města Liberec také požádal o lhůtu k dohledání smlouvy a dalších listinných důkazů.

Firmy, které pracovaly pro organizátora mistrovství OC Fis Nordic WSC 2009, v jehož čele stála Kateřina Neumannová, žádají po liberecké radnici a Svazu lyžařů České republiky 37 miliónů korun. Kvůli efektivnějšímu boji o svoje peníze se firmy spojily do sdružení Oprávnění věřitelé mistrovství světa v klasickém lyžování v Liberci 2009. Žalobu na svaz a město Liberec podalo sdružení v roce 2011.

Sdružení se obrátilo na soud, protože už pět let čekají na své peníze. Celkové dluhy zbylé po OC Fis Nordic dosahují 112 miliónů korun a stále nabíhají úroky. Fis Nordic se dostalo do konkurzu, prohlášeném Městským soudem v Praze v roce 2012. Ve srovnání s dluhy, které po něm zůstaly, mělo ale jen zanedbatelný majetek. Firmy tedy měly malou naději na to, že peníze z konkurzu dostanou.

Nechť soud rozhodne, zda to byl úmysl libereckých občanů poškodit věřitele mistrovství
liberecká primátorka Martina Rosenbergová

"Svaz s námi nikdy nejednal, dělá, že se ho to netýká, město naposledy za primátora Korytáře. Ten se tehdy odvolával na prošetření celé věci. Žaloba pro nás byla jediná možnost," řekl šéf sdružení Vojtěch Hlaváček.

Radnice dluhy odmítá

Obě žalované strany odmítají vinu na dluzích. Své povinnosti prý neporušily. "Argumentace žalobců je podle nás přitažená za vlasy. Město se určitě nezavázalo žádným ručením," míní Jan Audy, vedoucí odboru právního a veřejných zakázek liberecké radnice.

Podle něj se jedná o žalobu o nejvyšší částku v historii města. Ať už soud dopadne jakkoliv sporu budou se náklady vynaložené na právní zastoupení pohybovat v řádu statisíců korun.

"Je samozřejmé, že ty peníze nemáme kde vzít, bylo by to velmi nepříznivé rozhodnutí pro město. Nechť soud rozhodne, zda to byl úmysl libereckých občanů poškodit věřitele mistrovství," vyjádřila se k případu liberecká primátorka Martina Rosenbergová (ČSSD).

Svaz: Může za to sdružení

Svaz lyžařů je prý také bez viny. "Je to absurdní. Za pohledávku tohoto charakteru se rozhodně necítíme vinni. Pokud za to někdo může, pak je to občanské sdružení, které uzavíralo smlouvu," tvrdí prezident Svazu lyžařů ČR Lukáš Sobotka.

I pro svaz by povinnost zaplacení 37 miliónů a případného penále znamenala velké problémy. Organizace má roční rozpočtem mezi 65 a 80 milióny korun. Nedořešené dluhy navíc pro svaz znamenají obtíže, protože při organizování velkých akcí musí platit velké zálohy.

Mistrovství světa v klasickém lyžování se konalo v Liberci od 18. února do 1. března 2009. Ze státního rozpočtu šlo na jeho uspořádání 1,5 miliardy korun, z rozpočtu Liberce 400 miliónů a z rozpočtu Libereckého kraje 165 miliónů Kč. Organizační tým vedený lyžařkou Kateřinou Neumannovou zanechal dluhy za 112 miliónů korun. Zhruba stejnou částku má vrátit ze státních dotací kvůli porušení rozpočtové kázně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám