Hlavní obsah

Násilník bodl ženu do krku, osahával ji a pak usnul v její posteli, dostal dva roky

Právo, pko
Brno

Se dvěma roky vězení vyvázl muž, který vpadl do cizího bytu, bodl nožem do krku ženu, která tam bydlela, a ještě navrch se ji pokusil znásilnit. Násilníkovi se trest nelíbil a bránil se dovoláním u Nejvyššího soudu (NS). Ten ale jeho stesky smetl ze stolu a trest mu potvrdil.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto.

Článek

Muž v noci v jedné z obcí v okolí Prahy nejprve rozbil vstupní dveře od domu a vlezl dovnitř. Tam našel vyděšenou ženu a řekl jí, že ho posílá její rodina proto, aby ji zabil. Následně jí oznámil, že pokud bude hodná, nechá ji naživu. Hned poté ji chytil za rameno a bodl ji nožem do krku pod temenem hlavy.

„Nůž prošel v těsné blízkosti velkého krčního nervově-cévního svazku a hlavních tepenných větví krkavice, hrdelní žíly a krční nervové pleteně a hrozilo v případě zasažení krkavice ohrožení života vykrvácením,“ stojí v rozsudku.

Po tomto útoku muž zamkl pokoj, před zraněnou a krvácející ženou si stáhl kalhoty a trenky, zapálil si cigaretu, otevřel láhev vína a začal se dožadovat orálního uspokojení.

Muže usvědčila DNA 

„Poškozenou uchopil silou za hlavu, kterou si stáhl do klína, a vyžadoval po ní orální sex, současně ji osahával po těle, přičemž tohoto jednání zanechal, když ho poškozená do přirození kousla,“ popsali soudci další část útoku. Nato se násilník svalil na postel a usnul, čehož žena využila k tomu, aby z domu utekla a zavolala policii.

Přestože muži za ublížení na zdraví a znásilnění hrozilo až osm let, Okresní soud pro Prahu-západ mu uložil nejmírnější možný trest v trvání dvou let. V dovolání muž využil toho, že žena v mezidobí zemřela, a tvrdil, že se vlastně ničeho nedopustil a důkazy proti němu jsou prý slabé, neboť žena prý pachatele nikdy pořádně neoznačila.

Muž byl ale usvědčen hlavně stopami DNA a otisky prstů, které zanechal na místě činu. „Dovolání obviněného nebylo možno přiznat jakékoli opodstatnění,“ konstatoval tak senát NS v čele s Petrem Šabatou.

Reklama

Výběr článků

Načítám