Hlavní obsah

Advokátka Kramného chce další pitvu ostatků jeho manželky a dcery

Ostrava
Aktualizováno

Advokátka Petra Kramného Jana Rejžková požaduje další pitvu ostatků jeho manželky a dcery. Nebude požadovat otevření hrobů, ale chce vycházet z pitvy vzorků, které zůstaly v laboratořích. Podle ní se výsledky dosavadních dvou pitev v Egyptě a následně v ČR liší. Tvrdí, že podle výsledků egyptské pitvy mohly manželka Kramného a jeho dcera zemřít i na následky dehydratace.

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

Článek

"Už jsem podnikla konkrétní kroky. Je to má iniciativa. Ještě to ale musím probrat s rodinou," řekla. Rejžková vychází z pitevní zprávy z Egypta, která se nyní stala součástí spisu v Česku. "Podle ní mohly obě zemřít v souvislosti se silným odvodněním. Hovoří se i o možnosti otravy jedem, který se mohl vstřebat či přeměnit na jinou látku," sdělila advokátka. Tvrdí, že tyto závěry jsou v rozporu se závěry české policie.

"Už nevím, kdo s verzí o smrti po zásahu elektrickým proudem přišel. Koho to napadlo. Je ale pravda, že pitevní závěr českých patologů se v tomto směru vyjadřuje. Právě proto ho nechám přezkoumat a budu chtít revizní pitvu," uvedla.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Dodala, že v žádném případě nebude požadovat otevření hrobu a vyjmutí těl: "To bych si nikdy nedovolila. Je zvykem českého soudního lékařství, že se po pitvě nechávají histologické vzorky, které následnou repitvu umožní. Taková je praxe."

Právní zástupkyně pozůstalých Klára Long Slámová ale tvrdí, že obě pitvy nelze nijak srovnávat, protože pitva v Egyptě byla nedostatečná, zaměřená jen na některé věci a některé orgány se vůbec nepitvaly.

Pitva v Egyptě nebyla podrobná

Podle Slámové tyto spekulace o rozdílných výsledcích mají pouze vyvolat dohady o příčině úmrtí matky a dcery a také negativního smýšlení veřejnosti o práci, kterou v případu vykonala policie a státní zastupitelství.

Egyptská pitva byla de facto zaměřena pouze na to, zda na těla bylo působeno fyzickým násilím
advokátka Klára Long Slámová

"Pokud jde o zprávu patologie z Egypta, pak nutno uvést, že pitva obou zemřelých byla provedena neúplně, zcela nedostatečně a absolutně neodpovídala standardům, které jsou stanovené pro pitvy nejen v České republice, ale i Evropě," uvedla Slámová na serveru tn.cz.

Tvrdí také, že orgány obou zemřelých nebyly podrobeny řádnému zkoumání, a některé dokonce nebyly podrobeny pitvě vůbec, včetně těch stěžejních. "Egyptská pitva byla de facto zaměřena pouze na to, zda na těla bylo působeno fyzickým násilím, nebo zda došlo k užití jedu, nebo zda vykazují chorobné změny," uvedla.

Matka s dcerou zemřely koncem loňského července v hotelu v egyptské Hurghadě, kde rodina trávila dovolenou. Média původně spekulovala o tom, že ženy byly otráveny, posléze se objevily informace, že je mohl zabít elektrický proud. Kramný, který je ve vazbě, vinu od počátku popírá.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám