Hlavní obsah

Žalobce chce pro Bartáka až osmileté vězení

Právo, Jakub Troníček
Praha
Aktualizováno

Státní zástupce navrhl pro Martina Bartáka v souvislosti se zakázkou na dodávku nákladních aut Tatra pro českou armádu trest v rozmezí šest až osm let vězení. Pro majitele zbrojařské firmy MPI Group Michala Smrže pak chce pět až šest let. Oběma navíc navrhl peněžitý trest a Bartákovi zákaz činnosti. Bývalá ministryně obrany Vlasta Parkanová v úterý u pražského městského soudu odmítla, že by na ni její někdejší náměstek Barták jakkoli tlačil.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vlasta Parkanová u Městského soudu v Praze

Článek

„Nemám žádnou informaci o tom, že by se v tom pan Barták nějak angažoval,“ řekla u soudu Parkanová. O sporech mezi Tatrou a Pragou podle svých slov jednala spíše s náměstkem Jaroslavem Kopřivou, který měl projekt na starost.

„Pana Bartáka jsem přizvala pouze na jedno jednání, a to spíše proto, aby bylo vidět, že vedení ministerstva je v tomto smyslu jednotné. Pan Barták seděl vedle mě a za celou dobu nepromluvil ani slovo,“ konstatovala exministryně.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Jarní vánek 

Problémy Tatry spojené s vypovězením smlouvy s Pragou a obavami, aby kvůli tomu o celou lukrativní zakázku nepřišla, pak Parkanová označila doslova za „ševelení jarního vánku“. Podle jejích slov nebyly úvahy o vypovězení smlouvy na místě. „Šlo jen o mediální výkřiky,“ poznamenala exministryně.

Obžaloba viní Bartáka mimo jiné z toho, že se měl snažit průběh zakázky ovlivňovat a také že si měl říci americkým představitelům Tatry v USA o mnohamiliónový úplatek za vyřešení sporů, které Tatra s Pragou kvůli zakázce měla.

U setkání nebyla 

Inkriminované cesty vládní delegace do Ameriky, na které měl Bartákův požadavek údajně zaznít, se Parkanová zúčastnila, přímo u klíčového setkání někdejšího šéfa dozorčí rady Tatry s bývalým velvyslancem USA v Praze Williamem Cabanissem prý ale nebyla.

„Viděla jsem ho na setkání českých krajanů a vnímala jsem ho jako bývalého amerického velvyslance, takže rozhovor byl velmi srdečný. O Tatře ale nepadlo ani slovo,“ poznamenala bývalá šéfka armádního resortu s tím, že dnes už neví, zda toto setkání proběhlo před, nebo po údajné Bartákově žádosti o úplatek.

„Já jsem se o této záležitosti dozvěděla až z novin v roce 2010,“ dodala Parkanová.

Přímo k osobě Bartáka pak jeho někdejší nadřízená řekla, že na pustý ostrov by s ním sice nešla, nicméně to prý „není důvod, aby byl jakkoli dehonestován a vláčen médii“.

Parkanová byla posledním svědkem, jehož soud v celé kauze vyslechl. Rozsudek má padnout ve středu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám