Hlavní obsah

Pražský soud začne řešit Krejčířovu údajnou přípravu vraždy celníka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Radovan Krejčíř, který je momentálně ve vazbě v Jihoafrické republice, má problémy i v Česku. Pražský městský soud totiž nařídil na červen hlavní líčení, ve kterém uprchlému podnikateli hrozí až 15 let za údajnou přípravu vraždy celníka. Informaci v úterý potvrdila mluvčí soudu Markéta Puci.

Foto: Werner Beukes/SAPA, ČTK

Radovan Krejčíř u soudu v Johannesburgu

Článek

Celá kauza se týká třímiliardového celního dluhu za dovoz ropných produktů a údajné snahy o vytunelování státního podniku Čepro. Společně s Krejčířem čelí obžalobě dalších deset lidí. Krejčíř byl podle obžaloby hlavou zločinného spolčení.

Skupina prý zajistila, aby se k vedení Čepra nedostaly obsílky od soudu, který řešil spor o celní dluh mezi státním podnikem a firmou Tukový průmysl. V Čepru o jednání soudu nikdo nevěděl, a proto k němu nikdo nechodil. Příprava vraždy celníka pak údajně byla pouze dílčím jednáním při snaze získat peníze ze státního podniku.

„Podstatou je snaha vytunelovat Čepro," uvedla státní zástupkyně Petra Pavlánová po podání obžaloby. Podle ní však nakonec státu žádná škoda nevznikla, protože se policii podařilo skupině v dokonání činu zabránit. Soud se bude případem zabývat 19. a 20. června.

Už dostal 10,5 roku

České soudy už Krejčíře pravomocně odsoudily k souhrnnému trestu 10,5 roku vězení za více než půlmiliardový daňový únik, podvod, nedovolené ozbrojování či podílnictví. Podnikatel však české policii už v červnu 2005 utekl při domovní prohlídce své vily v Černošicích.

Nejprve se usadil na Seychelských ostrovech a v roce 2007 přicestoval na falešný pas do Jihoafrické republiky. V JAR nyní Krejčíř čelí obžalobě z únosu, mučení a pokusu o vraždu. Loni v listopadu byl zatčen a od té doby je ve vazbě. Tamní média jej spojují nejméně s desítkou vražd a dalších trestných činů. Podle reportérů byl jednou z klíčových postav johannesburského podsvětí, za žádný trestný čin zde ale zatím odsouzen nebyl.

Žádost o azyl komplikuje vydání

Krejčíř požádal v Jihoafrické republice o azyl, což komplikuje českou žádost o jeho vydání. Až do vyřešení azylového řízení totiž nemůže být deportován.

Reklama

Výběr článků

Načítám