Hlavní obsah

Zdrogovaný mladík za volantem ohrozil desítky lidí, vzlétl kvůli němu i vrtulník

Právo, miv
Břeclav
Aktualizováno

Z trestného činu obecného ohrožení obvinili policisté 19letého mladíka, který pod vlivem drog ujížděl policistům na Břeclavsku. Mladík ohrozil nic netušící motoristy, ale i cyklisty na cyklostezce. Státní zástupce se v pondělí neztotožnil s návrhem policistů poslat aktéra víkendové honičky do vazby, zůstává proto na svobodě.

Honička auta s policiíVideo: Policie ČR

 
Článek

Honička odstartovala v sobotu ve Valticích na Břeclavsku. Policejní hlídka odpoledne stavěla ke kontrole Opel Corsa. Vozidlo s několika cestujícími sice zpomalilo a zamířilo ke kraji vozovky, najednou ale prudce vyrazilo pryč. Hlídka jej ihned začala pronásledovat. Auto zamířilo k Mikulovu.

„Agresivní a bezohlednou jízdou ohrožoval řidiče v protisměru, kteří byli nuceni uhýbat na okraj vozovky. Stejně tak ohrožoval cyklisty. Někteří museli dokonce seskočit z kola a uskakovat do trávy u cesty. Celou dobu bránil služebnímu vozidlu v předjetí,“ popsala dramatickou honičku, která jen se štěstím neskončila zraněním nic netušících lidí břeclavská policejní mluvčí Kamila Haraštová.

To už byl ve vzduchu i policejní vrtulník, aby situaci monitoroval a pomáhal koordinaci policistů. Více než dvacet minut trvalo pronásledování prchajícího vozu, než to jeho řidič vzdal. Auto odstavil na louce nedaleko Sedlece a všichni členové posádky se snažili zachránit útěkem.

Až osm let za mřížemi  

Marně, trvalo jen krátký čas, než byli všichni lapeni. Dvě dívky, jeden muž a devatenáctiletý řidič se zase setkali na služebně. „Jak se ukázalo, mladík za volantem je uživatelem drog. Provedený test pouze potvrdil užití pervitinu před jízdou. Vyšetřovatel zahájil trestní stíhání a obvinil bezohledného řidiče pro zločin obecného ohrožení,“ uvedla mluvčí.

Policisté vzhledem k charakteru jeho činu, při němž ohrozil značný počet účastníků silničního provozu, včetně desítek návštěvníků cyklostezek, chtěli umístit mladíka do vazby. U soudu mu hrozí až osmiletý trest odnětí svobody. Státní zástupce měl ale jiný názor a návrh na uvalení vazby k soudu nepodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám