Hlavní obsah

Březina chtěl nelegální lihovar pod zemí, prohlásil u soudu jeho bratr

– Olomouc • Aktualizováno

U Krajského soudu v Olomouci začal proces s údajným šéfem lihové mafie Radkem Březinou. Se svým bratrem Tomášem a s dalším mužem se zodpovídá ze skrytých zásob nezdaněného lihu v Olomouci, Stojčíně na Pelhřimovsku a ve Valašském Meziříčí. Daňový únik byl vyčíslen na částku ve výši téměř půl miliardy korun.

Soud s bratry Březinovými v OlomouciVideo: Aleš Fuksa, Právo

 
Článek

V kauze v pondělí vypovídal jeho bratr Tomáš. Popsal zázemí i chod nelegálních obchodů s lihem. Řekl, že bratr dostával informace o možnosti monitorování vozů, které převážely líh, od policie i celníků. Žalobce kvůli ochraně svědků žádal vyloučení veřejnosti, soud to ale zamítl.

Tomáš Březina ve své výpovědi popsal celou činnost takzvané lihové mafie. Kromě případu, kterým se zabývá olomoucký soud, tak otevřel i související trestní stíhání, v němž je obviněno 15 lidí.

Ve firmě od roku 2002 do mého zadržení vznikal nelegální líh, byl to jediný zdroj nelegálního lihu pro mého bratra. Odtud šel do skladů.
Tomáš Březina

„Bratr se rozhodl, že by chtěl mít svůj tajný nelegální lihovar, který měl být zakopán do země. Sehnali kvůli tomu areál ve Stojčíně. Nikdo nesměl mít tušení, že takový lihovar má a že něco takového ve Stojčíně existuje,“ uvedl Tomáš Březina.

Do ostřikovačů jen malá část  

Nelegální líh podle něj pocházel od společnosti Morávia-Chem, kterou vlastnil jeho bratr Radek. „Ve firmě od roku 2002 do mého zadržení vznikal nelegální líh, byl to jediný zdroj nelegálního lihu pro mého bratra. Odtud šel do skladů. Princip byl neměnný. Firma nakupovala čistý líh osvobozený od spotřební daně za účelem denaturace, znehodnocení lihu. Firma tak nakoupila desítky miliónů litrů lihu,“ prohlásil Tomáš Březina.

Na výrobu směsi do ostřikovačů však šla podle něj jen malá část, nejméně 23 miliónů litrů lihu podle něj bylo zneužito a líh šel do oběhu bez zaplacení daně. Bratr podle něj vybudoval v uplynulých letech gigant s desítkami skladů a s pobočkami na Slovensku.

„Denaturace byla provedena fiktivně. Poté proběhla fiktivní výroba látek do ostřikovačů, které byly distribuovány odběratelům. Byl to propracovaný řetězec. Líh byl fakticky ukryt v areálech Morávia-Chem,“ řekl Tomáš Březina. U soudu uvedl i jména konkrétních lidí, kteří měli na starosti přípravu skladů, přepravu či nákup lihu.

Lihový boss vypovídal jen několik minut  

Obávaný lihový boss Radek Březina se v pondělí ve své krátké výpovědi doznal ke krácení daní. „Přiznávám svůj díl viny, který je největší,“ uvedl.

Na rozdíl od svého bratra Tomáše, který vypovídal od osmé hodiny ranní až do 14. hodiny, si však Radek Březina připravil pouze několikaminutovou řeč. Nezabíhal do podrobností, a to vzhledem k souběžně probíhajícímu trestnímu řízení, které je vedeno nejen proti bratrům Březinovým, ale i dalším osobám.

Radek Březina v posledních měsících figuruje hned ve čtyřech trestních řízeních, kromě dvojice obdobných řízení v souvislosti s krácením daně dostal nedávno u soudu v Ostravě podmínku za pokus o uplácení dozorce ve vazební věznici. Měl mu nabídnout patnáct tisíc korun za návštěvu navíc.

Čtvrté řízení souvisí s metanolovou kauzou, respektive s její karlovarskou větví, ve které figuruje jako prodejce 100 litrů jedovatého lihu Marianu Liškovi. „Žádné sračky jsem do oběhu nedával,“ uvedl nyní v Olomouci.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám