Hlavní obsah

Při cvičení si prostřelil nohu elitní policista, přerušil si tepnu

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Během rutinního cvičení střelby policistů se vážně zranil detektiv z elitního celostátního protikorupčního útvaru. Podle informací Práva si před třemi týdny prostřelil nohu a přerušil tepnu, v současné době je již mimo ohrožení života. Vedení policie okolnosti celé události vyšetřuje, pravidla pro povinné střelby se ale podle všeho měnit nebudou.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Vážné zranění policisty potvrdil mluvčí specializovaného protikorupčního útvaru Jaroslav Ibehej, podle něj je detektiv v pracovní neschopnosti. „K jeho aktuálnímu zdravotnímu stavu se nebudeme vyjadřovat,“ řekl mluvčí bez dalších podrobností.

Podle informací Práva policista nepřišel o život jen díky rychlému zásahu záchranářů, kteří jsou při střelbách vždy přímo na místě. Výstřel vyšel zřejmě ve chvíli, kdy detektiv ukládal zbraň do pouzdra.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Okolnosti zranění jsou v této době předmětem vnitřního šetření našeho útvaru a do jeho uzavření se k této věci vyjadřovat nebudeme,“ poznamenal k tomu mluvčí. Zda bude postřelený policista schopen dále sloužit, tak Ibehej přiblížit odmítl.

Pokud policista musí v důsledku zranění ve službě odejít do civilu, má nárok na jednorázové odchodné přesahující 200 tisíc korun a stát mu také až do věku pětašedesáti let dorovnává příjem na úroveň, kterou měl u policie.

Jestliže se pak ukáže, že např. porušil nějaké předpisy, tak většinou nedostává nic. Každý případ se ale posuzuje individuálně.
autor služebního zákona Petr Tomek

Podle autora služebního zákona Petra Tomka nicméně v každém případě příslušný služební funkcionář posuzuje, nakolik si konkrétní policista způsobil zranění sám svým zaviněním.

„Jestliže se pak ukáže, že např. porušil nějaké předpisy, tak většinou nedostává nic. Každý případ se ale posuzuje individuálně,“ vysvětlil Tomek.

Výcvik se kvůli zranění nijak neobmění 

Cvičné střelby musí každý příslušník elitního útvaru absolvovat nejméně čtyřikrát za rok, a to v minimálním rozsahu šedesáti hodin. Při nácviku se simulují situace, které mohou při reálných zásazích policie nastat, a používají se při něm ostré náboje.

Dubnový incident se však na způsobu cvičení policistů podle jejich nejvyššího vedení nijak neodrazí. „Jde o politováníhodnou událost, nicméně jedná se o ojedinělé případy a není důvod, abychom přistupovali ke změnám v systému služební přípravy policistů,“ konstatovala v této souvislosti mluvčí policejního prezidia Vlasta Suchánková.

Reklama

Výběr článků

Načítám