Hlavní obsah

Z Česka se stalo centrum narkomafie, varují Němci

Právo, DPA, KOV

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Během posledních let se z České republiky stalo centrum drogové mafie, kde působí dobře organizované bandy, jež jsou mezinárodně propojené a bohatě zásobené drogami jako obchodním zbožím. Napsal to berlínský list Tagesspiegel.

Foto: Policie ČR

Jedna z výroben pervitinu odhalená českou policií. Archivní snímek

Článek

Deník popisuje jeden z nedávných případů, kdy české protidrogové komando při úspěšném zásahu odhalilo laboratoř na výrobu pervitinu, zatklo devět osob, zabavilo 20 tisíc eur v hotovosti a dvě kila drogy v Německu prodávané pod jménem Crystal. „Zboží“ bylo určeno pro zahraničí a jeho cesta měla vést přes Německo.

Vše bylo doplněno snímkem auta, v jehož dveřích bylo pod čalouněním ukryto půldruhého kila pervitinu. Další droga byla v malých sáčcích, které by nikdo nehledal v krabici nejlevnějšího pracího prášku.

Byl to nesporně dobrý zásah komanda, jehož boj se však podle deníku zdá být nekonečný, neboť narkomafie disponuje stále profesionálnější strukturou a její sítě jsou stále provázanější. Přitom stále více mladých Němců zkouší levný český pervitin.

BEZ KOMENTÁŘE: Zásahovka v domě, kde se vyráběl pervitinVideo: Policie ČR

Protidrogoví pověřenci vlád v Praze a v Berlíně Jindřich Vobořil a Marlene Mortlerová se snaží úzce spolupracovat, jenže za posledních osm let jsou úlovky celníků stále varovnější – loni to bylo už rekordních 77 kilo zabaveného pervitinu, přičemž otázkou zůstává, kolik pervitinu se pašerákům podařilo převézt.

Kolem přechodů v česko-německém pohraničí vyrostlo počátkem 90. let mnoho tzv. vietnamských tržišť, kde bylo možno koupit téměř vše. Kdo znal „ty správné obchodníky“, mohl sehnat nejen marihuanu, ale i střelnou zbraň, připomíná Tagesspiegel a dodává, že v poslední době je tu stále větší poptávka po pervitinu, který se stal masovým zbožím.

Laboratoře jedou na směny

Ten se v Česku již dávno etabloval – tři čtvrtiny narkomanů jsou podle českých úřadů závislé právě na pervitinu. Část viny na tom podle německých médií nese také „laxní drogová politika české vlády“, která stanovila jako beztrestné tak velké množství drogy pro vlastní spotřebu, jež není podle tvrzení listu povoleno nikde v Evropě.

Mluvčí Národní protidrogové centrály Barbora Kudláčková nicméně ukazuje na statistice, jak těžký zápas elitní protidrogová jednotka vede.

V roce 2009 zabavila při raziích 3,5 kila pervitinu, o rok později 21 kilo, v roce 2012 téměř 32 a loni už 70 kil. Podle mluvčí produkční exploze souvisí s tím, že se do výroby drog zapojily organizované skupiny z Vietnamu – v posledních dvou letech prý převzaly prakticky kontrolu nad výrobou a prodejem pervitinu.

„Ingredience” z léků

V jejich laboratořích se dělá na směny, na zboží už čeká zahraničí. Velký zájem o výrobu syntetických drog vyplývá i z toho, že výchozí látky jsou obsaženy v lécích proti rýmě a nachlazení. Jejich prodej je sice v ČR kontrolován, ale zejména v Německu a Polsku je lze nakoupit po tisících balení.

Jiné laboratoře podle české policie čerpají látky na výrobu drogy z Asie, především z Číny přes Nizozemsko. Do kšeftu jsou zapojeny i bandy z Balkánu.

Zisk je totiž skvělý – kilo pervitinu se dá vyrobit za šest tisíc eur. Velkoodběratel za něj zaplatí 9 až 10 tisíc eur, načež zboží v Německu na černém trhu prodá za čtyřnásobek a ve Skandinávii dokonce za osminásobek. Na vietnamském tržišti stojí 1 gram 35 až 40 eur.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám