Hlavní obsah

Za dovoz přístrojů pro noční vidění mu hrozilo 10 let, soud ho osvobodil

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Bez trestu odešel ve středu od brněnského krajského soudu podnikatel Radek Tyl, kterého státní zástupce žaloval za nelegální obchodování s vojenským materiálem. Tyl totiž dovezl z USA přístroje pro noční vidění, které dále prodával. Podle žalobce tím spáchal trestný čin, soud ale podnikatele obžaloby zprostil.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Radek Tyl byl soudem osvobozen.

Článek

Tyl přístroje dovezl v letech 2009 až 2012 bez licence na obchod s vojenským materiálem. Ministerstvo průmyslu a obchodu ale v roce 2012 zmírnilo podmínky pro podobné obchody a obchodování s noční optikou přestalo být bez licence trestné.

Senát v čele s Alešem Novotným tak šalamounsky rozhodl, že Tyl se sice v době svých obchodů trestného jednání dopustil, ale vzhledem k tomu, že dnes už to trestné není, obžaloby je zproštěn.

„To je důvod, proč jsme nakonec rozhodli, že skutek již není trestným činem. Na druhé straně nemám nejmenší pochybnost o tom, že se obžalovaný trestného jednání dopustil,“ vysvětlil verdikt soudce Novotný.

Tyl před soudem celou dobu tvrdil, že se ničeho špatného nedopustil, přístroje prý dovážel výhradně k civilnímu použití. „Je to technika vyrobená pro myslivce na pozorování zvěře nebo pro ostrahu objektů. Aby šlo o vojenskou techniku, musela by být vyrobena k armádním účelům, což se ale u námi dováženého zboží nestalo,“ vysvětloval.

Státní zástupce pro podnikatele požadoval podmíněný trest. „Licenci potřeboval, a pokud měl nějaké pochybnosti, nic mu nebránilo v tom, aby se na nutnost povolení informoval,“ řekl žalobce, který si po vyhlášení verdiktu ponechal ještě lhůtu na případné odvolání.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám