Hlavní obsah

Ostravská úřednice, která zmanipulovala zakázku, nastoupila do vězení

Právo, Aleš Honus
Ostrava

Ani zdravotní problémy, na které se snažila několik měsíců po svém odsouzení upozorňovat, nepomohly odsouzené úřednici z radnice v Ostravě-Jihu Haně Kalusové v odkladu nástupu do výkonu trestu. Do věznice nastoupila na konci dubna a má zde strávit tři roky.

Článek

Druhý odsouzený k nepodmíněnému trestu, bývalý manažer Bytostavu Poruba Luděk Jahn, zatím výzvu k nástupu do výkonu trestu neuposlechl. Informoval o tom mluvčí Okresního soudu v Ostravě Alexandr Dadam.

S největší pravděpodobností je to poprvé, kdy někdo z vedoucích představitelů ostravských radnic nastoupil do vězení. Rozsudek přitom nabyl právní moci už loni v létě, odsouzená si ale podala žádost o odklad nástupu do výkonu trestu ze zdravotních důvodů. Když jí soud žádost zamítl, podala si ještě stížnost, což její nástup zdrželo.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Po celou dobu se řešila otázka, zda je odsouzená zdravotně způsobila k výkonu trestu,“ potvrdil mluvčí. Podobné je to i u Luďka Jahna, který do vězení nenastoupil doposud.

Před soudem stáli tři lidé 

Jak již Právo informovalo, kvůli zmanipulované zakázce na rekonstrukci městských bytových domů v Jubilejní kolonii stáli před soudem celkem tři lidé. Hana Kalusová jako členka výběrové komise po otevření obálek s nabídkami firem přihlášených do soutěže seznámila Luďka Jahna ze stavební firmy Bytostav s nabídkami soupeřů.

Bytostav pak svou nabídku rychle přepracoval tak, aby se v soutěži dostal na lepší pozici. Třetí obžalovaný, řadový úředník Vladimír Sýkora pak pomohl soutěžní nabídku Bytostavu pokoutně v kanceláři radnice vyměnit a firma tak nakonec zakázku vyhrála.

Definitivní tečku za případem učinil odvolací senát Krajského soudu v Ostravě loni v srpnu, kdy poslal Hanu Kalusovou na tři roky na vězení. Luďku Jahnovi původní trest v délce tří a půl roku snížil na dva a půl roku nepodmíněně. Vladimír Sýkora nakonec jako jediný vyvázl s podmíněným trestem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám