Hlavní obsah

Myslel jsem, že je to zásah policejní jednotky, řekl svědek k loupeži 33 miliónů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Svědci loňského přepadení vozu s 33 milióny korun, které na Prostějovsku ukradli tři maskovaní muži, si nejprve mysleli, že lupiči jsou členy policejního komanda. Při přepadení si podle nich muži v kuklách počínali jako dokonale sehraní profesionálové. Policie zatím dopadla pouze Jána Bakalára. Ten ale vinu odmítá. Krajský soud v Brně zřejmě vynese verdikt v jeho kauze ve středu.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Ján Bakalár se k přepadení odmítl vyjádřit a tvrdil, že je mu zle.

Článek

"Chovali se jako profesionálové. Proto jsem si ze začátku myslel, že je to speciální policejní komando. Každý z nich věděl, co má dělat," popsal soudu událost řidič Václav Chromý. Převážel nákladním autem dřevo, když si všiml, že na okraji Přemyslovic zastavilo dodávku bezpečnostní služby Loomis šedé auto. Z něj vystoupili tři muži oblečení v černém a na vůz začali pálit ze samopalu a brokovnice.

Chromý zastavil dopravu. Nedopustil tak, aby šest osobních aut a sanitka vjely do prostoru, kde se střílelo. Pak přivolal policii. Mezitím střelba v Přemyslovicích vzbudila důchodce Jana Brijara. "Myslel jsem si, že je to zásah policejní jednotky a že v té dodávce převážejí drogy. Těch střel tam ale bylo až příliš," řekl brněnskému krajskému soudu.

Foto: Jiří Růžička, Právo

Automobil s penězi přepadli v Přemyslovicích na Prostějovsku ozbrojení lupiči.

Jeho soused Jan Dospiva v tom okamžiku zachraňoval svoji 88letou babičku. "Je napůl hluchá a když uslyšela střelbu, šla se ven podívat, co se tam děje. Stála od té skupinky (pachatelů) jen pár kroků. Zatáhl jsem ji domů a zamkl jsem," řekl soudu.

Za deset minut 33 miliónů 

Přepadení trvalo asi deset minut a lupiči nevěnovali přílišnou pozornost svému okolí. Střelbou přiměli dva pracovníky firmy Loomis, aby zastavili vůz a vzdali se. Pak se pachatelé pokoušeli rozstřílet zadní dveře dodávky. Nakonec se do ní dostali bočními dveřmi, vzali peníze a ujeli.

Foto: Policie ČR

Lupič si opatřil falešné doklady

Při střelbě utrpěl zranění na ruce pracovník bezpečnostní služby a také jeden z útočníků. Na místě se našly stopy jeho krve. Testy DNA následně prokázaly, že šlo o dnes 54letého Jána Bakalára, který má v rejstříku trestů už sedm záznamů. Dopaden byl až po ročním pátrání. Procesu se na vlastní žádost neúčastní. Odůvodnil to špatným zdravotním stavem.

Po zadržení řekl, že každý den čekal, kdy jej přijdou zatknout. Podrobnosti k tomu ale při zahájení procesu, kdy se jednání účastnil, neuvedl. Nepřímo jen popřel, že by se na loupeži 33 miliónů České spořitelny podílel. Bakalár je ve vazební věznici v Brně-Bohunicích, kde vyčká až na vynesení verdiktu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám