Hlavní obsah

Zveřejněním jmen stíhaných politiků v kauze vítání občánků policie nepochybila

Právo, ape

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústí nad Labem

Zveřejněním jmen politiků trestně stíhaných v kauze ústeckého vítání občánků policie nepochybila. Zjistila to policejní prověrka, podle které bylo vše v souladu se zákonem. Kvůli údajně pro město nevýhodnému projektu vítání občánků policie stíhá primátora Ústí nad Labem Víta Mandíka a radního Josefa Macíka (oba ČSSD) a požádala Poslaneckou sněmovnu o vydání poslankyně a ústecké radní Zuzany Kailové (ČSSD).

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Policie stíhá primátora Ústí nad Labem Víta Mandíka (na snímku z 21. února) kvůli projektu vítání občánků.

Článek

Zveřejnění jmen se některým politikům nelíbilo. Na zveřejnění jména poslankyně, kterou je nutné ke stíhání teprve vydat, si stěžoval například předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček (ČSSD).

Policie poté případné porušení zákona začala prověřovat. „Nedošlo k porušení zákona. Poskytnutí informací k trestnímu řízení okolo projektu vítání občánků bylo plně v souladu s trestním řádem,“ řekla Právu krajská policejní mluvčí Jana Matonohová.

Primátor Ústí Vít Mandík i radní Josef Macík jsou stíháni kvůli porušení povinnosti při správě cizího majetku a zneužití pravomoci úřední osoby.

Obvinění souvisí s projektem vítání občánků, které pro město do loňského března organizovala společnost Darothore. Podle policie členové vedení města z titulu své funkce neoprávněně umožnili získat společnosti majetkový prospěch. Městu měla vzniknout nejméně miliónová škoda.

Obviněným politikům hrozí trest odnětí svobody od tří do deseti let. Primátor ani radní se svým stíháním nesouhlasí a podali proti němu stížnost.

Reklama

Výběr článků

Načítám