Hlavní obsah

Vystřelil sokovi oko airsoftovou pistolí, hrozí mu až 12 let

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Vystřeleným okem skončila původně celkem obyčejná potyčka, která se strhla loni o prázdninách na Mendlově náměstí v Brně. Ve skupině lidí potýkajících se se závislostí na alkoholu a drogách se pohádali dva muži. Po krátké strkanici sáhl Marek Pokorný po airsoftové pistoli a ze tří metrů vystřelil na svého soka. Poranil mu oko natolik, že na něj oslepl. Za ublížení na zdraví mu nyní před brněnským krajským soudem hrozí až 12 let vězení.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Marek Pokorný před soudem tvrdil, že nechtěl nikomu ublížit.

Článek

„Nejprve po předchozí rozepři napadl poškozeného, a když ten odešel, obžalovaný šel za ním, kopl do něj a po krátké potyčce vytáhl airsoftovou pistoli a střelil poškozeného do pravého oka. Došlo k roztržení struktury oka, střela zůstala v očnici a poškozený na toto oko oslepl,“ konstatovala v obžalobě státní zástupkyně Ludmila Doležalová.

Pětatřicetiletý Pokorný stejně jako jeho kumpáni z mokré čtvrti, kteří v tu dobu okupovali Mendlovo náměstí, už roky nepracuje, žije ze sociálních dávek a den co den si chodí pro metadon, což je přípravek užívaný pro léčbu závislosti na drogách.

Postřelený se zastal útočníkovy přítelkyně

„Poškozený seděl s mojí přítelkyní před místním obchodním domem a pili pivo. Když jsem přišel, vylil jsem přítelkyni pivo na hlavu s tím, že nemá pít, když je těhotná. On se do toho začal motat a útočil na mě lahví od piva. Má delší ruce i nohy, takže já jsem ustupoval,“ popsal začátek konfliktu ze svého pohledu Pokorný, který byl před několika lety trestán za pobodání jiného muže.

Jen co se tento konflikt uklidnil, o několik minut byli oba muži znovu v sobě. „On mě shodil na zem, já se nechtěl s nikým prát. Vytáhnul jsem tu pistoli a on na mě křičel, ať vystřelím. Tak jsem vystřelil. Za svůj život jsem toho napáchal moc, ale tohle jsem nechtěl udělat. Svědci, kteří popisují, že jsem byl agresivní, lžou,“ dušoval se Pokorný.

Svědci si mnoho nepamatují

Postřelený muž před soudem prohlásil, že začátek konfliktu byl skutečně kvůli partnerce obžalovaného. „Když jsem se jí zastal, vyjel na mě, ať se do toho nepletu. Tak jsem šel pryč. On ale došel za mnou, vykopl mi pivo, tak jsem do něj žďuchl. Udělal dvě piruety, spadl na zem. Pak vytáhl pistoli a namířil mi na obličej. Ještě jsem mu řekl: Co uděláš, vystřelíš? No, a on vystřelil,“ krčil rameny muž.

Senát v čele se soudcem Danielem Plškem vyslechl zbylé svědky. Většina se před soudem zmohla jen na rozhazování rukama a huhlání, že si událost moc nepamatují a že agresivní Pokorný svého soka střelil. O trestu, ale i o odškodném pro postřeleného, který žádá 775 tisíc korun, by soud mohl rozhodnout do konce května.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám