Hlavní obsah

Soud potvrdil 15,5 roku mladíkovi, který přizabil ženu kvůli 92 korunám

Novinky, bad
Praha

Kvůli necelé stokoruně pobodal více než deseti ranami nožem Petr Mikula (22) sedmačtyřicetiletou ženu loni v říjnu v Karlových Varech. Vrchní soud v Praze mu ve středu za pokus o vraždu potvrdil trest 15,5 roku ve věznici se zvýšenou ostrahou. Nepomohlo mu doznání ani nízký věk.

Foto: Marek Bádal

Eskorta přivádí Petra Mikulu k soudu.

Článek

Předseda senátu Petr Smrž zamítl odvolání proti rozsudku plzeňského krajského soudu z letošního března.

Mikulův obhájce Petr Knobloch se odvolával proto, že byla použita nesprávná kvalifikace trestného činu. „Jeho důvodem k útoku bylo obohacení, nikoliv zabití,“ snažil se vysvětlit Knobloch.

„Jsem si vědom toho, co jsem spáchal, a chci, abych byl potrestán. Nechtěl jsem zabíjet,“ pronesl Mikula na závěr k soudu.

Kabelku si mohl vzít, nemusel ženu více bodat

Státní zástupkyně odmítla přistoupit na argument obhajoby, který se podle ní opírá pouze o začátek incidentu. „Ve chvíli, kdy se napadená žena ocitla na zemi, byla zcela bezbranná vystavena brutálnímu útoku. Útočník bodal opakovaně, s velkou intenzitou a musel vědět, že může dojít k usmrcení poškozené,“ uvedla zástupkyně.

A vrchní soud jí dal za pravdu. „V tomto případě mu vůbec nic nebránilo tomu, aby se věcí poškozené zmocnil. Ta už byla bezbranná, ležela na břiše a tašku odhodila. Poškozené zasadil opakovaně velice nebezpečné a razantní rány, které pronikly až do životně důležitých orgánů poškozené. Pouze díky včasné a specializované pomoci došlo k tomu, že život poškozené byl zachován. Pokud by k pomoci nedošlo, s největší pravděpodobností by útok nepřežila,“ odůvodnil zamítnutí Smrž. A dodal, že trest je přísný, ale nelze ho označit jako nepřiměřeně přísný.

Ukradl 92 korun

Petr Mikula si loni koncem října v Karlových Varech na stezce pro pěší vytipoval ženu, která šla domů s nákupem. Zezadu na ni zaútočil kuchyňským nožem.

„To je přepadení,“ řekl a přiložil jí nůž ke krku. Když žena upadla na zem, pětkrát ji bodl do zad, přičemž dvě rány zasáhly plíce a způsobily krvácení do dutiny hrudní. Kromě toho ji pětkrát bodl do hlavy a pořezal na rukou, protože se aktivně bránila.

Poté jí z kabelky vzal peněženku, ve které měla napadená žena 92 korun, a z místa utekl. Policie ho dopadla po čtyřech dnech.

„Zpanikařil jsem, před očima se mi udělalo černo a bodal jsem,“ popisoval útok Mikula. „Chtěl jsem ji postrašit, ne usmrtit,“ dodal.

Podle soudních znalců Mikula trpí disociální poruchou osobnosti. Nerespektuje etické a morální normy. Jeho možnost resocializace zhodnotili znalci jako silně negativní.

V minulosti přepadl dvě ženy

S ohledem na věk a na to, že se jednalo o pokus, se nabízel nižší trest. Podle senátu to však nepřipadalo v úvahu. „Na obžalovaného se sice hledí, jako by nebyl trestán, ovšem rozhodně se nedá říct, že by před spácháním tohoto zločinu žil řádným životem,“ řekl soudce Smrž.

V minulosti už Mikula totiž dvakrát přepadl dvě starší ženy. Jedné ženě podkopl berle a okradl ji. Druhé napadené ženě bylo přes osmdesát let. Obě přepadení však smazala loňská amnestie prezidenta republiky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám