Hlavní obsah

Seniorku přepadl a svázal v koupelně, dostal 8,5 roku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Na 8,5 roku do vězení poslal ve středu Krajský soud v Plzni čtyřiatřicetiletého Michala Černého. Potrestal tak jeho předloňský útok na 82letou ženu. Černý ji přepadl v jejím domku v Žichlicích na Plzeňsku, spoutal ji a nechal svázanou desítky hodin ležet na podlaze v koupelně. Žena si nakonec pomoc přivolala sama, po útoku už ale nebyla schopna samostatného života a po sedmi měsících zemřela.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Muž podle spisu vlezl 26. října 2012 ráno po žebříku na střechu domku a světlíkem se dostal do koupelny. Tam ho žena vyrušila. Nepodařilo se prokázat, že by seniorku škrtil, jak původně uváděla obžaloba, ale podle znalců ji udeřil opakovaně do obličeje, poté jí svázal ruce a nohy, převázal ústa a nechal ji ležet desítky hodin na chladné podlaze.

Z peněženky měl důchodkyni sebrat 700 korun, což podle verdiktu nakonec také prokázáno nebylo, odnesl si však její platební kartu. Žena se doplazila k telefonu až druhý den. Do nemocnice byla převezena podchlazená, dostala zápal plic, měla pohmožděniny, utrpěla posttraumatický šok. Po útoku trpěla depresí, úzkostmi, musela změnit bydliště. V květnu 2013 zemřela, předtím dostala mozkovou mrtvici.

Škodu chce splatit  

Černý se sice k činu doznal, ale soudu tvrdil, že se do domku, kde bydlela stará bezmocná paní sama, dostal náhodou, čin neplánoval. V Žichlicích se prý ocitl proto, že se tam přišel usmířit s otcem, jenž tam bydlí. Tomu soud neuvěřil. Škodlivost jeho jednání soudce Jan Špeta označil za velkou, stará žena byla snadnou obětí.

„Přestože její úmrtí zřejmě nemělo příčinnou souvislost s činem obžalovaného, byla tím vytržena ze svého prostředí, což jejímu zdravotnímu stavu nepřidalo," uvedl soudce. „Je mi to líto, co jsem spáchal, mrzí mě to," řekl ve středu několikrát soudu Černý. Podle svých slov chce veškeré škody splácet, ve věznici pracuje.

Za podobný čin byl loni odsouzen k pěti letům vězení, tehdy si spolu s komplicem vyhlédl pětaosmdesátiletou ženu v plzeňské čtvrti Slovany. Oba ji sledovali domů, tam ji přepadli, svázali a okradli. Středečním verdiktem tak Krajský soud v Plzni pětiletý trest zrušil a 8,5 roku uložil jako trest souhrnný za oba skutky. Rozsudek zatím není pravomocný, státní zástupce i obžalovaný si ponechali lhůtu na rozmyšlenou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám