Hlavní obsah

Rakousko vydá odsouzeného Řičáře, nezabrala ani pomoc jeptišek

Právo, Radim Vaculík, Jaroslav Zbožínek

Odsouzený podnikatel a někdejší klíčový svědek ve známé kauze Budišov Marek Řičář (48) se půldruhého roku od zmizení vrátí v pátek do Česka, avšak nedobrovolně a v poutech. Podle zjištění Práva totiž Vrchní zemský soud v rakouském Štýrském Hradci rozhodl 25. dubna pravomocně o předání Řičáře do rukou české justice, což se dle písemného usnesení soudu odehraje v pátek dopoledne na hraničním přechodu Drasenhofen-Mikulov.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Marek Říčař v roce 2006.

Článek

Architekt vystupující nyní pod jménem Josef Marek si má ve své vlasti odpykat šestiletý trest za organizování dotačního podvodu a pokus o další.

Do vězení ale nikdy nenastoupil a předloni uprchl, policie po něm vyhlásila pátrání v září 2012 a soud na něj vydal eurozatykač. Na jeho základě pak Řičáře letos v únoru zatkla rakouská policie, které se neúspěšně snažil utéct. [celá zpráva]

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Řičářovi alias Markovi nepomohlo u soudu podle informací Práva ani velké zastání řádových sester z kláštera v Linci, v němž prý žijí a pracují jeho manželka a dospělá dcera. Jeptišky údajně zaplatily odsouzenému služby advokáta i překlady soudních dokumentů, šlo prý celkově o částku zhruba 9000 eur (téměř čtvrt miliónu korun).

Soud odmítl argumentaci stěžovatele, že mu nebyl poskytnut spravedlivý proces, že mu nebyla řádně zajištěna práva na obhajobu
z usnesení rakouského soudu

Právu to sdělil v úterý Rakušan českého původu Philipp Janýr, který se pátečního rozhodnutí soudu v Rakousku stejně jako některé z jeptišek osobně účastnil a řádových sester z Lince se podle svých slov dotazoval, proč Řičářovi pomáhaly.

Řekl jim to bůh

„Odpověděly, že jim to řekl bůh, tedy že musí. A když jsem se ptal, zda se vůbec někdy tento klášter angažoval v trestní věci někoho, tak mi řekly, že nikdy. Matka představená se pak u soudu po rozhodnutí rozplakala,“ popsal Právu Janýr.

Vrchní zemský soud v pátek rozhodoval už jako druhá instance, když Řičářův přesun do Česka posvětila již dříve justice v Klagenfurtu. Proti tomu si architekt podal stížnost, ale minulý týden mu ji senát vedený viceprezidentem soudu Andreasem Haidacherem zamítl.

„Soud odmítl argumentaci stěžovatele, že mu nebyl poskytnut spravedlivý proces, že mu nebyla řádně zajištěna práva na obhajobu, nebyl odsouzen k dané věci příslušným soudem a že zatykač byl vydán za účelem jeho potrestání na základě politického přesvědčení,“ napsali v usnesení, jehož kopii má Právo k dispozici, rakouští soudci.

Obavy o život

Řičář odmítal své vydání do ČR s tím, že se tam bojí o život a že tam funguje justiční mafie. V Rakousku požádal i o politický azyl, což ale nemá vliv na jeho přesun do rodné země.

„Jeho azylová argumentace u soudu byla taková, že to on oznámil v ČR korupci, postavil se proti korupčnímu systému a tím se stal politickým nepřítelem státu. Celé jeho následné obvinění a stíhání mělo sloužit jen k diskreditaci jeho osoby jako hlavního svědka v kauze Budišov. Soud tyto argumenty zcela ignoroval,“ uvedl očitý svědek jednání Janýr.

Ten hovořil i se samotným Řičářem, který byl podle něj verdiktem „zdrcen a měl strach“.

Podle usnesení rakouského soudu je pravda, že v dokumentaci Spolkového úřadu pro cizinecké záležitosti a azyl existují odkazy na pojem „justiční mafie“ v souvislosti s kritikou kontaktů organizovaného zločinu s českou justicí.

Chtějí převozu zabránit

Sama tato okolnost ovšem – s ohledem na další obsah zmíněné dokumentace – nepostačuje k tomu, aby vzbuzovala vážné pochybnosti o správnosti řízení proti stěžovateli, dodal soud.

Zákony ČR podle něj zaručují právo na spravedlivý proces a toto právo je naplňováno prostřednictvím nezávislé justice. Podle rakouských soudců neexistují ani žádné informace o tom, že by v ČR byli političtí vězni.

Přestože se má převoz Řičáře do ČR uskutečnit ještě do konce pracovního týdne, sám odsouzený a jeho advokát se tomu snaží všemožně zabránit.

„Ve středu se obrátíme na Nejvyšší soud Rakouska s žádostí, aby to vydání zastavili, a budeme doufat,“ řekl v úterý telefonicky Právu Řičářův tamní obhájce Franz Stefan Pechmann.

Řičář zase míní ještě ve středu požádat o předběžné opatření Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku právě kvůli obavě o svůj život.

Chráněný svědek

Architekt přitom v minulosti byl i s celou rodinou, tedy s manželkou a pěti dětmi, v programu na ochranu svědků, kterou později české orgány zrušily.

Jinou identitu, tedy nové jméno Josef Marek, získal kvůli svému svědectví v kauze kolem podvodu s evropskými dotacemi na opravu zámku Budišov. V ní policie původně obvinila někdejšího starostu Budišova Ladislava Péťu, bývalého tajemníka několika premiérů za ČSSD Zdeňka Doležela a úředníka ministerstva zemědělství Miloslava Řehulku.

Skupina měla podle mínění detektivů Řičáře vydírat, když prý odhalil jejich machinace s dotacemi, ale případ nakonec skončil zprošťujícím verdiktem, kterého se už nedočkal Péťa, jenž mezitím zemřel na rakovinu.

V souvislosti s touto kauzou skončila na více než měsíc ve vazbě dokonce i někdejší náměstkyně ministerstva pro místní rozvoj a v současnosti přímo šéfka tohoto resortu Věra Jourová (za hnutí ANO), která před několika týdny vysoudila za nezákonný postup státu 2,7 miliónu korun jako náhradu za ušlou mzdu. [celá zpráva]

Celý případ se nakonec obrátil proti samotnému Řičářovi, který se stal jediným odsouzeným v této věci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám