Hlavní obsah

Žalobkyně navrhla pro Janouška deset let vězení

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Státní zástupkyně Jana Kadeřábková navrhuje lobbistovi Romanu Janouškovi desetiletý trest za pokus vraždy. Podle ní musel ženu před svým vozem vidět a muselo mu být jasné, že ji může najetím zabít.

Foto: Petr Horník, Právo

Roman Janoušek na archivním snímku

Článek

„Bylo prokázáno, že s jistotou o její přítomnosti před vozidlem věděl. Nejprve dvakrát popojel, aby ji odehnal. Pak se prudce rozjel. Musel vědět, že ji může usmrtit, jednal v nepřímém úmyslu,“ uvedla žalobkyně.

Žena podle ní přežila jen díky včasné pomoci lékařů. Jinak u ní hrozil kolaps oběhového a dýchacího systému.

Janoušek sice nebyl dodnes trestán a poškozenou odškodnil, k činu se však nepřiznal. Přesto vidí státní zástupkyně šanci na jeho polepšení jako slušnou a navrhuje mu trest při spodní hranici sazby a zákaz řízení auta na pět let.

„Pokus vraždy je pro mě absurdní kvalifikace,“ reagoval ve své závěrečné řeči Janouškův obhájce Vít Široký.

„Nepopírám, že došlo k těžké újmě, to nepopírá ani klient. Jediné, čím se lišíme, zda následek zamýšlel a zda jeho jednání bylo úmyslné,“ uvedl Široký.

S tím, že by dopravní nehoda byla kvalifikována jako pokus vraždy, se prý setkal poprvé za celou svou advokátní praxi. „Možná je to společenská objednávka,“ podotkl právník.

Soud žádá o překvalifikování na neúmyslný čin.

Ve své závěrečné řeči navrhl Široký zprostit Janouška obžaloby, případně odsoudit za nedbalostní trestný čin k „přiměřenému výchovnému trestu“.

Rozsudek by měl padnout ve středu.

Reklama

Výběr článků

Načítám