Hlavní obsah

Tak obsáhlý posudek jako u Janouška jsme ještě nedělali, přiznali znalci

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Revizní znalecký posudek zpracovávaný v kauze dopravní nehody Romana Janouška je zhruba desetkrát rozsáhlejší, než bývají posudky při srovnatelných srážkách vozidla s chodcem.

Foto: Petr Horník, Právo

Roman Janoušek (vpravo) u Městského soudu v Praze.

Článek

Uvedl to zpracovatel Aleš Vémola z Ústavu soudního inženýrství v Brně, který patří k největším odborníkům z oboru dopravního soudního znalectví.

„Takhle tlustý posudek, který má 250 stran, z toho 50 stran příloh, jsme ještě nedělali,“ uvedl s tím, že i proto trvalo zpracování tak dlouho. Pracovali na něm osm měsíců. „Běžná nehoda, při níž je sražen chodec, si vyžádá posudek o dvaceti až pětadvaceti listech plus CD s fotodokumentací,“ podotkl Vémola.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Znalci v posudku konstatovali, že Janoušek musel ženu, kterou srazil svým autem a vážně ji zranil, vidět. Stála před ním a v žádném případě mu náhle nevstoupila do cesty.

Jak znalci popsali průběh nehody
Janoušek podle znalců ženu srazil ve chvíli, kdy stála před jeho autem, přední částí vozu, a to v místě pravého předního světlometu. První zásah utrpěla do nohy v úrovni stehna, tento náraz ji podrazil a otočil jejím tělem. Druhý úder směřoval do zad a měl zřejmě na svědomí zlomeniny žeber. Pak žena padala přes pravý blatník porsche, byla zasažena do hlavy zpětným zrcátkem a levou částí hlavy pak dopadla na vozovku, kde zůstala ležet.

Vzhledem k tomu, že posudek nebyl dodán v původním termínu, hrozí znalcům, že nedostanou zaplacenou celou částku za jeho zpracování. „Zvážím zkrácení odměny pro znalecký ústav,“ uvedl předseda senátu městského soudu Tomáš Kubovec.

„My pracujeme za 350 korun na hodinu, což je 11 eur. V Německu pracují znalci za 70 eur na hodinu,“ podotkl dotčeně Vémola.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám