Hlavní obsah

Sražená žena stála před autem a Janoušek o ní věděl, tvrdí revizní posudek

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Žena sražená lobbistou Romanem Janouškem stála v okamžiku střetu před jeho autem a Janoušek o ní věděl. U Městského soudu v Praze to v úterý uvedli znalci, kteří zpracovávali revizní posudek. Soud možná v úterý nebo ve středu vynese rozsudek. Podnikatel srazil 51letou ženu v březnu 2012 v opilosti a ujel.

Foto: Petr Horník, Právo

Roman Janoušek při soudním líčení.

Článek

Podle autorů revizního znaleckého posudku z brněnského Ústavu soudního inženýrství musel lobbista Roman Janoušek chodkyni, kterou před dvěma lety srazil svým porsche, vidět.

„Nic mu nebránilo ve výhledu na chodkyni. Z jednání řidiče mohlo být i jí zřejmé, že o ní ví,“ uvedl v úterý u Městského soudu v Praze spoluautor posudku Robert Sedlák. Podle něj nešlo v žádném případě o náhlé vstoupení ženy před Janouškovo auto.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Janoušek podle znalců ženu srazil ve chvíli, kdy stála před jeho autem, přední částí vozu, a to v místě pravého předního světlometu. První zásah utrpěla do nohy v úrovni stehna, tento náraz ji podrazil a otočil jejím tělem. Druhý úder směřoval do zad a měl zřejmě na svědomí zlomeniny žeber. Pak žena padala přes pravý blatník porsche, byla zasažena do hlavy zpětným zrcátkem a levou částí hlavy pak dopadla na vozovku, kde zůstala ležet.

Mohl počkat, až žena odejde, a pak se teprve rozjet. Podle znalců také musel vidět a slyšet, že ženu srazil.  Ve výhledu mu nic nebránilo. „Muselo mu být zřejmé, že se u jeho vozu nachází chodkyně. Za normálních okolností mohl rozeznat, že stojí v koridoru jeho pohybu,“ uvedl Sedlák.

Muselo mu být zřejmé, že se u jeho vozu nachází chodkyně.
soudní znalec

Znalci uvedli, že jejich závěry jsou stejné jako závěry policie, odmítli posudky, které předložila obhajoba. Ač v nich bylo několik variant, ani jedna prý nebyla možná.

Proč do ženy Janoušek narazil, je podle znalce na posouzení někoho jiného. Experti z oboru dopravy totiž zkoumají pouze technickou přijatelnost řešení problému, nikoli motivaci aktérů děje.

Žalobkyně předložila odposlechy 

Odposlechy hovorů Romana Janouška, na nichž se údajně snaží ovlivnit novináře i pracovníky justice z hlediska prezentace a vývoje ve své kauze dopravní nehody, nabídla soudu státní zástupkyně Jana Kadeřábková.

Soud odpoledne odposlechy přehraje, podle soudce Tomáše Kubovce to trestní řád umožňuje. Protestoval proti tomu advokát Janouška i advokát sražené ženy. Podle žalobkyně z nahrávek přímo ze dne nehody vyplývá i to, že Janoušek věděl, že mu sražená žena přelétla přes kapotu.

Z jiných zase vyplývá, jak připravoval verzi obhajoby o svém zranění hlavy, které mělo nehodě předcházet. „Obdržela jsem to nedlouho před dnešním hlavním líčením,“ vysvětlila státní zástupkyně, proč důkaz soudu nabídla až v úterý.

Dva roky bádání 

Rok nad případem bádala policie, rok soud. Délkou i průběhem vyšetřování jde o precendentní kauzu. Stejně jako tím, jak vysoce postaveného člověka se týká. Janoušek se přátelil s politiky i zástupci místní justice. I když podle zákulisních informací jeho vliv značně zeslábl, ještě před dvěma lety platil bezmála za nekorunovaného vládce Prahy, který rozhoduje o obsazování důležitých funkcí a rozdělování veřejných zakázek.

Janoušek osobně verdikt nevyslechne. Už na prvním veřejném jednání odmítl vypovídat, přednesl pouze vlastní prohlášení, odmítl odpovídat na otázky soudu a po zbytek hlavního líčení požádal o jednání ve své nepřítomnosti.

Městský soud loni vyslechl všechny svědky a od září čekal na revizní znalecký posudek z oboru dopravy. Obhajoba totiž podle očekávání předložila soudu několik znaleckých posudků v Janouškův prospěch a ty je třeba porovnat a vyhodnotit v souvislosti s posudky zadanými policií. Ústav dopravního inženýrství jej doručil soudu v polovině dubna.

Ačkoli lze předpokládat, že se obhajoba pokusí proces dál protahovat navrhováním dalších důkazů, soud by mohl i rozhodnout.

Policie nenavrhla vazbu, soud vylučoval veřejnost

Jednání je podle mluvčí soudu Markéty Puci vypsáno na úterý i středu. Už po slyšení znalců by mohl senát Tomáše Kubovce přikročit k přednesu závěrečných řečí.

Proces od začátku poznamenaly chyby v práci pražských policistů zasahujících na místě, ale i některé kroky soudu. Zatímco policie nechala prchajícího Janouška hned po jeho dostižení po činu telefonovat, nevzala ho na krevní test, neprovedla test na drogy, nezabavila mu doklady a nepodala návrh na vazbu, soud zase vyloučil z jednání veřejnost, když přišla řeč na lobbistovy závislosti.

Ženu odškodnil

Pobyt obviněného miliardáře na svobodě přitom mohl ovlivnit celý průběh dalšího procesu. Svědci včetně poškozené ženy u soudu vypovídali v jeho prospěch. Sraženou ženu lobbista již dříve odškodnil.

Související téma

Foto: Petr Horník, Právo

Roman Janoušek u soudu

Za postup pražských policistů, kteří Janouška v březnu 2012 vyšetřovali, se veřejně omlouval tehdejší policejní prezident Petr Lessy s tím, že se dopustili řady chyb.

Reklama

Související témata:

Související články

Svědek: V kauze Janoušek mi nabízeli úplatek

Městský soud v Praze ve středu opět projednává dopravní nehodu lobbisty Romana Janouška (45), při níž loni v březnu srazil 51letou ženu. Se závažným obviněním...

Výběr článků

Načítám