Hlavní obsah

Jonák opustil vězení a zamířil do opuštěného discolandu

Právo, Novinky, Josef Koukal
Praha
Aktualizováno

Bývalý spolumajitel Discolandu Sylvie Ivan Jonák opustil v pondělí brány pankrácké věznice. Odseděl si osmnáctiletý trest za objednávku vraždy své manželky Ludwiky v roce 1994. Jonák brány věznice opustil po čtvrté hodině odpoledne. Dal rozhovory novinářům, s nimiž prostřednictvím dopisů komunikoval už před propuštěním.

Jonák byl po 18 letech propuštěn z vězeníVideo: Novinky

 
Článek

Věznici opustil Jonák s plnovousem a viditelně pobledlý. Na podmínky ve vězení si spíše stěžoval.

„Moje první cesta povede k hrobu manželky,“ řekl přítomným novinářům. V doprovodu advokáta Jana Červenky a dcery se pak vydal směrem na Olšanské hřbitovy, kde je jeho žena pochována.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

"Osmnáct let jsem se nemohl podívat k manželce na hrob," řekl. Novinářům opakoval, že je nevinný a jeho manželku zabil stejný vrah, který usiloval o život i jemu.

Foto: Novinky

Ivan Jonák po propuštění

Ještě dnes v podvečer chce také navštívit Discoland Sylvie. „Je v hrozném stavu a připravte se na to, že je tam tma,“ upozornil novináře, které na prohlídku zanedbaného podniku pozval.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Podnikatel Ivan Jonák se přijel podívat na opuštěnou budovu někdejšího Discolandu Sylvie

V rozsáhlém dopise pro deník Právo bývalý spolumajitel nočního klubu Discoland Sylvie již na konci března uvedl, že uvažuje o vydání vlastní autobiografie. Kam po svém propuštění odjede, zatím s určitostí nevěděl. Podle jeho slov se mu nabízí možnost trávit nějaký čas v domě své dcery, nebo využije pozvání své přítelkyně, která bydlí na Srí Lance. [celá zpráva]

Foto: Novinky

Ivan Jonák u hrobu manželky

V dopisech také opakuje, že bude usilovat o očištění svého jména. Považuje se prý za oběť justiční zvůle. „Dominantní je pocit křivdy. Jsem zde neprávem a pravý vrah zůstane nepotrestán,“ napsal Právu Jonák.

Manželku zastřelil najatý vrah

Jonák si odseděl dva roky ve vazbě hned po skutku z dubna 1994. Tehdy nájemný vrah zastřelil jeho ženu Ludwiku před stánkem se zeleninou v Praze. Od roku 1996 do roku 1998 byl na svobodě, pak ale následovalo další zadržení a v roce 2000 byl Městským soudem v Praze definitivně odsouzen na osmnáct let, verdikt potvrdil i Vrchní soud v Praze.

Foto: Novinky

Ivan Jonák po propuštění

Nárok na žádost o podmínečné propuštění Jonákovi vznikl před šesti lety po odpykání dvou třetin uloženého trestu. Kromě této žádosti požadoval Jonák přes právníky v roce 2009 i nový proces. Jeho žádosti ale zůstaly bez odezvy. Samotný Jonák se k činu nikdy nepřiznal, označuje se za oběť spiknutí.

Jonák sám v roce 1994 čelil dvěma pokusům o vraždu, když mu nejprve někdo nastražil bombu pod auto a později byl postřelen do obličeje. Případy zůstaly neobjasněny.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám