Hlavní obsah

Všímavost sousedů zachránila majitele dřevěného domu, v němž hořelo

Právo, mhr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Všímaví sousedé zřejmě zachránili život majitelům jednopodlažního celodřevěného domku v obci Hovězí na Vsetínsku. Nic netušící a spící majitele vzbudili a varovali před požárem, když zaregistrovali kouř a zápach pálících se plastů.

Foto: HZS Zlínského kraje

Hořet začalo v hlavní elektrorozvodné skříni.

Článek

Hasiči byli o požáru informováni v sobotu v 02:39 s tím, že zřejmě hoří v půdním prostoru objektu. Na místo vyjeli místní dobrovolní hasiči a profesionálové ze Vsetína.

„V prvních okamžicích po jejich příjezdu nic nenasvědčovalo tomu, že k nějakému požáru došlo. Následně bylo zjištěno, že hoří v půdním prostoru poblíž komínu tohoto rekreačního objektu,“ řekl mluvčí Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje Libor Netopil.

Foto: HZS Zlínského kraje

Požár část domu poničil.

Jak se podle něj později ukázalo, a potvrdilo to i vyšetřování, hořet začalo v hlavní elektrorozvodné skříni na vnější straně obvodové dřevěné konstrukce v přízemí. „Požár se tak šířil po stěně přes stropní podbití až do půdního prostoru. Samotné plamenné hoření nebylo nijak znatelné a požár se projevoval spíše intenzivním kouřem,“ uvedl mluvčí.

Hasiči podle něj požár zcela zlikvidovali za necelých čtyřicet minut. „Podle vyšetřovatele hasičů způsobil požár škodu dosahující téměř sto tisíc korun. Zachránit se podařilo další majetek v odhadované hodnotě asi 900 tisíc korun. V případě rozvoje požáru mohlo dojít k zasažení celého dřevěného objektu a nebýt všímavosti sousedů i k ohrožení jeho majitelů,“ dodal Netopil.

Reklama

Výběr článků

Načítám