Hlavní obsah

Policie na Trutnovsku našla další dvě kostry Němců zastřelených v roce 1945

– Trutnov

Policie v pátek odkryla v Rudníku na Trutnovsku ostatky dalších dvou lidí. Celkem tak bude zkoumat kosterní pozůstatky pěti osob. O pěti mrtvých hovořily i historické prameny. Případ policie vyšetřuje jako několikanásobnou vraždu. Informovala o tom mluvčí hradecké krajské policie Ivana Ježková.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Archeologové odkrývají kosterní pozůstatky v centru Rudníku.

Článek

Nalezené ostatky pravděpodobně patří německým obyvatelům obce, kteří byli podle záznamů v kronikách zastřeleni v červnu 1945. Hrob dvou obětí nalezených v pátek se nacházel zhruba 13 metrů od prvního nálezu. První ostatky byly vyzvednuty ve čtvrtek. [celá zpráva]

"Dnešní nález budou kriminalisté vyzvedávat po důkladném očistění a zadokumentování. Všechny kosterní ostatky předáme ke zkoumání antropologům do kriminalistického ústavu," uvedla Ježková.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Nálezem pěti těl se podle policie potvrdily informace historických pramenů i žijících pamětníků, které hovořily o pěti mrtvých. "Vzhledem k tomu práce na místě nálezu kriminalisté s archeology ukončí," uvedla mluvčí.

Bude se stavět sportoviště  

Vyšetřování bude podle ní pokračovat získáváním informací od případných očitých svědků, žijících pamětníků, rozborem historických dokumentů a sběrem genetického materiálu. "Ten je důležitý pro zjištění pravé identity obětí," uvedla.

Obec se pro exhumaci ostatků rozhodla kvůli demolici bývalého objektu sokolovny, která má skončit do konce dubna. "Do budoucna v horizontu několika let tady chceme zbudovat sportoviště, ale termín zatím nemáme přesně daný. V současné chvíli běží demolice," řekl ve čtvrtek starosta Rudníku Aleš Maloch.

Uvedl také, že podle zápisů v německých kronikách byli Němci zastřeleni, protože údajně přechovávali zbraně. České kroniky uvádějí, že popravu pěti místních mužů údajně vykonala armáda po jejich odsouzení. V obci prý už nežije nikdo z očitých svědků celé události, pouze lidé, kteří viděli až zahrabané hroby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám