Hlavní obsah

Policie zasahovala v Islámské nadaci v Praze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Kriminalisté protimafiánského útvaru během pátku zasahovali na několika místech v Praze kvůli vydání a distribuci knihy, která šíří rasismus a antisemitismus. Razie se týkala mj. i sídla Islámské nadace Praha odkud policisté odvedli pět zadržených lidí.

Foto: Petr Horník, Právo

Policejní zásah probíhal i v Islámské nadaci v ulici Politických vězňů nedaleko Václavského náměstí v Praze.

Článek

„Trestní řízení je vedeno pro podezření z trestné činnosti konkrétní osoby, spočívající ve vydání a distribuci knihy šířící svým obsahem rasismus, antisemitismus, xenofobii a násilí proti tzv. méněcenným rasám,“ vysvětlil mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Pavel Hanták.

Foto: DOL, ČTK

Jeden ze zadržených mužů v Islámské nadaci

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

O jakou knihu přesně jde, zatím není jasné, policie to prozradit odmítá. Bývalý muslim Lukáš Lhoťan Právu sdělil, že před několika dny podal trestní oznámení kvůli knize Základy tauhídu: Islámský koncept Boha.

„Jsou tam pasáže, které jsou rasistické a hlásají nenávist vůči nevěřícím,“ míní Lhoťan. Kniha vyšla v roce 2012, jejím autorem je Abu Ameenah Bilaal Philips a vydaly ji Ústředí muslimských obcí a Muslimská obec v Praze. Podle Lhoťana je autor knihy radikálem, který byl v minulosti vyhoštěn z Německa, a jeho knihy jsou v některých západních zemích zakázány.

Zda páteční policejní zásah souvisí s touto knihou, ale Lhoťan podle svých slov neví.

Policisté prováděli domovní prohlídky na několika místech. Podle zpravodajů ČTK byly desítky policistů i v Islámské nadaci Praha, kde je modlitebna a kde se konají přednášky, kurzy arabštiny i páteční kázání v arabštině a češtině.

Podle svědků bylo uvnitř mešity kolem stovky lidí a zásah policie narušil páteční hlavní modlitbu, na což si řada propuštěných stěžovala.

Foto: Jan Ždimera, ČTK

Kriminalisté v sídle Islámské nadace Praha v ulici Politických vězňů

„Policisté mají při zásahu na zřeteli především fakt, že se prohlídky konají v místech pravidelného shromažďování většího počtu nábožensky orientovaných osob. Probíhající úkony trestního řízení jsou prováděny s maximální ohleduplností vůči nezúčastněným osobám, s respektováním jejich svobody vyznání,“ doplnil Hanták.

Jedním z účastníků zásahu byl první tajemník indonéského velvyslanectví, který popsal, že dovnitř vešli ozbrojení policisté a řekli lidem v mešitě, aby si lehli na zem. "Někteří lidé s nimi chtěli diskutovat, oni ale diskutovat nechtěli," řekl novinářům diplomat, kterého do mešity provázeli další členové ambasády. Podobně situaci popisovali i další lidé, které policisté propustili.

Případ dozoruje Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 1.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám