Hlavní obsah

Rodinný dům byl napěchovaný konopím, policisté našli přes 800 rostlin

Právo, Petr Kozelka
Vyškov

Neobvyklý případ velkopěstírny marihuany se podařilo v těchto dnech odhalit vyškovským policistům. Ve Slavkově u Brna při prověřování pobytu Vietnamců narazili na pěstírnu ukrytou v novém rodinném domku. Po jejich hospodaření byl interiér zcela zničen, dům totiž proměnili v kompletně vybavenou fabriku včetně vzduchotechniky. Ve vazbě zatím skončil hlavní zahradník, kterému hrozí až 10 let. Kriminalisté nevyloučili, že obviněni budou i další lidé.

BEZ KOMENTÁŘE: Rodinný dům byl napěchovaný konopímVideo: Policie ČR

 
Článek

Kriminalisté si z domku odvezli 460 rostlin marihuany vysokých kolem 40 centimetrů a k tomu ještě další 400 menších sazenic. „Podle našeho odhadu fungovala pěstírna asi dva měsíce. Teprve šest let starý dům dispozice 5+1 byl pronajat přes realitní kancelář.  Všechny místnosti, až na jednu, byly zcela zaplněny rostlinami a technikou,“ prohlásil kriminalista Pavel Hromek.

Foto: Policie ČR

Policisté našli 800 rostlin.

„Dům byl celý zatemněný, vzduchotechnika odváděla pachy, takže normální člověk nemohl poznat, že se tam něco podobného děje. Protože takové pěstování je velice energeticky náročné, podařilo se obviněnému dostat pod hodiny a na černo odebíral proud,“ dodal Hromek s tím, že interiér včetně podlah, oken i parapetů byl zcela zničen.

Foto: Policie ČR

Vzduchotechnika odváděla výpary.

Policistům se podařilo pěstírnu odhalit díky tipu, že se v okolí domu pohybuje hodně Vietnamců. „Hned nás napadlo, že by tam mohla být pěstírna, takže jsme přijeli s přístrojem měřícím únik tepla, ale díky dokonalému zabezpečení domu jsme nic nenaměřili. Proto jsme začali pracovat s variantou, že jde o nelegální ubytovnu,“ konstatoval šéf vyškovské cizinecké policie Miroslav Tóth. Při zásahu vyšlo najevo, že jde o největší odhalenou pěstírnu na Vyškovsku.

„Není jen v moci policie s drogami bojovat. Naši policisté sice odvádějí dobrou práci, ale dokud se bude generovat poptávka po drogách, vždycky bude i nabídka. Společnost by se proto měla zamyslet, proč v posledních letech poptávka stoupá. Lidé závislí na drogách se pak dostanou do našich statistik i tak, že potřebují peníze a protože nejsou schopni si je vydělat poctivě, kradou a loupí,“ upozornil šéf policie na Vyškovsku a Blanensku Jiří Dokoupil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám