Hlavní obsah

Za brutální útok dřevěným hranolem a kopy půjde dvojice až na dva roky za mříže

Právo, pab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Domažlice
Aktualizováno

Za úmyslné ublížení na zdraví a nebezpečné vyhrožování půjde Ladislav Matuš na dva roky a jeho synovec David na 10 měsíců do vězení. Poslal je tam v pátek domažlický soud. Rozsudek ale není pravomocný, státní zástupkyně i obžalovaní se na místě odvolali. Dvojice patří k romskému klanu, který v posledním roce obec Strýčkovice terorizoval.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Vazebně stíhaný David Matuš

Článek

Ladislav Matuš dostal přísnější trest kvůli opakovanému porušení zákazu řízení motorových vozidel, jízdě pod vlivem alkoholu a kvůli krádežím.

„Obžalovaní napadli poškozeného zákeřným a zlým způsobem, a to na místě veřejnosti přístupném a před svědky. Toto jednání doprovázeli slovními výhrůžkami o smrti,” uvedl předseda senátu Jan Faschinbauer s tím, že soud neshledal žádnou polehčující okolnost.

Zabijeme tě, chcípni, vypálíme ti barák – s těmito slovy zaútočili Matušovi loni v září na místního občana Jiřího Sýkoru. Mlátili ho dřevěným hranolem a kopali do něho. „Útok byl veden na hlavu,“ upozornila státní zástupkyně Jana Fišerová. Podle ní napadený muž schytal nejméně pět úderů hranolem a stejný počet kopanců. [celá zpráva]

„Jejich běsnění trvalo přes minutu. Chránil jsem si hlavně hlavu a snažil se údery dřevěným hranolem vykrývat rukama. Pak mně kopem do břicha vyrazili dech, a tak jsem utekl schovat se k sousedovi a zavolal policii,“ popisoval útok 53letý Sýkora.

Poslal na nás dokonce i skiny. Nadával, že jsme cigoši, špíňáci.
odsouzený

Podle něj se na místě začali srocovat další členové romské rodiny včetně matky jednoho z obžalovaných. „Místo aby je krotila, tak je vybízela k dalším útokům,“ dodal.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Ladislava Matuše se po dechové zkoušce snaží uklidnit obhájci

Podle Ladislava Matuše se nic takového nestalo. „Je to úplná lež. Ten den byl Sýkora ožralej. Chtěl, abych zavolal Davida, a pak se spolu začali škádlit. Drželi se za svetr. Slyšel jsem, že David říká, aby z něj Sýkora nedělal zloděje. Chtěl jsem, aby toho nechali, že je může přejet auto. Poslechli mě. Pak Sýkora zavolal policii a ta nás odvezla na záchytku,“ prohlásil Ladislav Matuš.

BEZ KOMENTÁŘE: Matušovi ze Strýčkovic před soudemVideo: Patrik Biskup, Právo

Podle něj si Sýkora mohl způsobit zranění v práci. „Každou chvíli na něj něco padalo,“ dodal. Tvrdil, že Sýkora nabádal své kamarády k násilí proti jeho rodině. „Poslal na nás dokonce i skiny. Nadával, že jsme cigoši, špíňáci,“ uvedl 13krát soudně trestaný muž.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám