Hlavní obsah

Gang mladíků z nudy terorizoval Pardubice, zapálili 40 kontejnerů i autobus

Právo, Zdeněk Seiner
Pardubice

Po sedmi týdnech dopadli kriminalisté čtyři mladíky ve věku 20 až 23 let, kteří terorizovali noční Pardubice. Zapalovali kontejnery, autobus, přepadali rozvozce pizzy, vykradli prodejnu s koly.

Foto: Policie ČR

Z kloubového autobusu nudící se mladí žháři udělali šrot.

Článek

Největší škodu způsobili při zapalování kontejnerů na tříděný odpad na pardubických sídlištích Dubina, Drážka, Dukla a Polabiny. Založili 23 požárů, při kterých shořelo na čtyřicet kontejnerů, Služby města Pardubic škodu vyčíslily na 220 tisíc korun. Poškozena byla v některých případech i vozidla v blízkosti plastových kontejnerů.

Samostatným případem bylo zapálení autobusu, kde škoda byla 200 tisíc korun. Čtyři ukradená kola z prodejny měla hodnotu 90 tisíc, ale nejvyšší, desetiletý trest, čtyřem mladíkům hrozí za přepadení rozvozce pizzy, byť jej okradli jen o deset tisíc korun.

Foto: Policie ČR

Z kloubového autobusu nudící se mladí žháři udělali šrot.

„Nevěděli jak zabít nudu, tak zapalovali. To nám uvedli jako jediný důvod svého počínání při výslechu,“ řekl Právu Miroslav Karabec, šéf pardubické kriminálky.

Policie jim přišla na stopu především díky tomu, že se vyskytovali na místě činu prakticky u všech požárů, k přepadení rozvozce pizzy a krádeži kol se pak přiznali sami.

Argumentovali tím, že kdyby měli dost peněz na pivo, neopouštěli by hospodu a nehledali náhradu ve sledování požáru.
vyšetřovatelka

„Tři jsou dvacetiletí, jednomu je třiadvacet,“ doplnil Karabec. Podle zjištění Práva jsou dva dvacetiletí poněkud postaršími učni v jednom stavebním učilišti, další dva jsou nezaměstnaní.

„Doznali se, dokonce slíbili, že se budou snažit škodu nahradit, projevili ochotu pracovat,“ dodala vyšetřovatelka případu Šárka Matysová.

Kriminalisty zarazilo, s jakým klidem líčili mladíci, z nichž dva jsou vyšetřováni ve vazbě, statisícová poškození cizích věcí, loupež a krádež. „Argumentovali tím, že kdyby měli dost peněz na pivo, neopouštěli by hospodu a nehledali náhradu ve sledování požáru,“ poznamenala vyšetřovatelka.

Reklama

Výběr článků

Načítám