Hlavní obsah

Za ubití vlastní matky hokejkou dostal mladík 20 let vězení

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Na svoji matku zaútočil její vlastní syn (27) hokejkou a potom ji uškrtil šálou. Tělo zabalil do igelitu a odtáhl na půdu. Za tento čin dostal v úterý u Městského soudu v Praze dvacetiletý trest ve věznici se zvýšenou ostrahou. Rozsudek není pravomocný, státní zástupkyně i obhájce si ponechali lhůtu na odvolání.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Senát soudu vyslechl soudního znalce z oboru psychologie a poté vynesl rozsudek. Předseda senátu Pavel Benda zdůvodnil rozhodnutí soudu tím, že vrah vedl útok s vysokou mírou brutality a vystavil matku bolestem za hranicí snesitelnosti.

„Obžalovaný je osobou, která se již podobného činu dopustila. Jeho rodina ho i potom vzala na milost, přesto se opět dopustil tohoto činu,“ vysvětlil výši trestu Benda. Dodal, že o loupežnou vraždu nešlo, protože mladík nejednal s úmyslem krást.

Není schopný chovat city k druhým 

„U obžalovaného jsem nezjistil žádnou formu závislosti, na drogách, alkoholu ani automatech. Projevuje se však u něj tzv. anetická porucha osobnosti,” četl ze svého posudku soudní znalec Petr Kubej. Tato duševní deviace se projevuje neschopností prožívat emoce vůči druhým lidem.

Státní zástupkyně Margita Kralická ve své závěrečné řeči navrhla trest při horní hranici sazby. Podle ní není pochyb, že ke skutku došlo, obžalovaný se i sám přiznal. „Napadl matku zvlášť brutálním způsobem, snažil se zahladit stopy, ukradl jí z kabelky peníze a navíc před soudem nestojí poprvé, “ podpořila svůj návrh Kralická.

Obhájce obžalovaného o tom, že se jeho klient skutku dopustil, také nepochybuje. Neviděl však za činem loupežný motiv. „ Nebyl tam úmysl se obohatit. Vydělával dost peněz, čtyřicet korun pro něj není moc peněz,“ podotkl vrahův advokát.

Sám obžalovaný před vynesením rozsudku prohlásil: „Chtěl bych jen říct, že činu lituju.“

K činu ho prý dohnaly matčiny výčitky

Tehdy šestadvacetiletý mladík zaútočil na svou matku brzy ráno 4. září loňského roku.

V rodinném domě v Hostivaři se s ní pohádal. Poté vypil lahev vína a šel se, podle svých slov, s matkou rozloučit před odchodem do práce. To však vedlo k další hádce, po níž se vrátil k sobě do pokoje, vzal si hokejku a nůž a šel zpět za matkou do ložnice. Tam ji začal surově mlátit.

„Praštil jsem víc než jednou. Už nevím, co jsem dělal, mám to slitý. Asi to bylo v amoku,“ vypovídal obžalovaný u výslechu. Když se matka přestala hýbat, dokončil vraždu šálou, kterou ji uškrtil. Tvrdil, že se matku po činu snažil křísit, ale neúspěšně. Potom tělo zabalil do igelitu a odtáhl na půdu. Vzal matčinu kabelku, ve které bylo pouhých čtyřicet korun, a odešel z domu.

Dupání a údery vzbudily jeho sestru, která ve zlé předtuše zavolala policii. Její bratr si totiž v minulosti odseděl 1,5 roku za napadení své babičky.

„Zavolala jsem policii, že asi mámu zabil. Už předtím napadl babičku, věděla jsem, že je schopný někomu ublížit,“ uvedla vrahova sestra.

Muž svůj čin vysvětlil tím, že mu matka stále vyčítala, že si neudělal maturitu, nepomáhá doma a nic nedělá. „To se nedalo vydržet,” řekl soudu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám