Hlavní obsah

Chtěl zlepšit pověst makléřů, sám klienty okradl

Právo, Jiří Hardoš
Praha

Před lety se Martin Škrobák v tisku vyjadřoval k praktikám podvodných realitních makléřů a z pozice šéfa Asociace realitních makléřů ČR si kladl za cíl zlepšit pověst profese. Jenže jak se ukázalo, sám měl máslo na hlavě. V souvislosti se svou činností realitního makléře byl pravomocně odsouzen na čtyři roky za podvod a zpronevěru peněz klientů.

Foto: René Chvalina, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Důvěra potenciálních klientů se získává obtížně,“ konstatoval Škrobák na podzim 2007 v tiskové zprávě ke vzniku asociace realitních makléřů. Možná i kvůli následným slovům o snaze zvýšit kvality služeb makléřů a zlepšit jejich renomé, jak je tehdy tlumočila média, se získáním důvěry neměl problém. A to klienty přišlo draho.

Nejvyšší soud odmítl jeho dovolání

Nejvyšší soud letos v březnu odmítl Škrobákovo dovolání proti pravomocnému rozsudku, podle něhož jako jednatel společnosti Realitní makléři.cz v souvislosti s prodejem rodinného domu, který zprostředkovával, způsobil svým klientům škodu 3,2 miliónu korun.

Z usnesení Nejvyššího soudu vyplývá, že v dubnu a v květnu 2008 přijal do úschovy peníze od manželů, kteří chtěli dům koupit. Po převodu vlastnického práva k nemovitostem však nezaslal dohodnuté částky bance a prodejci. „Peníze použil pro svoji potřebu,“ stojí v usnesení Nejvyššího soudu.

Právo varovalo

Obvodní soud pro Prahu 10 mu za zpronevěru nejprve v únoru 2012 vyměřil trest 4,5 roku vězení a na šest let mu zakázal podnikání v realitách. Odvolací Městský soud v Praze mu pak v únoru 2013 trest vězení snížil na čtyři roky nepodmíněně. Rozsudek ovšem zahrnuje i dvě dřívější odsouzení Škrobáka za podvod a zpronevěru.

Minimálně případ podvodu s více než miliónovou škodou se podle informací Práva týká opět činnosti Škrobákovy firmy Realitní makléři.cz. Deník přitom paradoxně nedlouho před zmíněnými skutky s odkazem na vyjádření Škrobáka a asociace, které podnikatel předsedal, upozorňoval, že v Česku roste počet podvodných realitních makléřů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám