Hlavní obsah

Vzdor pěknému počasí smrt na silnicích nelámala rekordy

Právo, Josef Koukal
Aktualizováno

Ačkoli letošní Velikonoce připadly na pozdní termín, kdy jaro už láká k výletům, a přestože se i počasí vydařilo, na silnicích naštěstí kalamita nenastala. Od pátku do neděle zahynulo při nehodách pět lidí, výsledky z pondělí zveřejní dopravní policie až v úterý.

Foto: kraje Jihomoravského HZS, ČTK

Při sobotní nehodě autobusu a auta zemřela žena

Článek

Jak Právu řekl ředitel dopravky Tomáš Lerch, právě termín svátků je pro velikonoční provoz zcela zásadní.

Na stejné dny, tedy od 18. do 21. dubna připadl velikonoční prodloužený víkend v roce 2003. „Tehdy jsme měli extrémně nejvyšší počet usmrcených osob. Bylo jich pětadvacet. Doufejme, že takové číslo už nikdy nezaznamenáme,“ uvedl Lerch.

Naopak loni připadly Velikonoce už na přelom března a dubna. Jaro si navíc loni se svým příchodem dávalo načas a mrazivé počasí k pobytu venku dvakrát nesvádělo. I proto byl loni velikonoční víkend z hlediska počtu obětí dopravních nehod mimořádně úspěšný.

„Od pátku do pondělí jsme loni řešili 777 dopravních nehod, při nichž zahynuli tři lidé. Bylo to historicky nejlepší číslo, pokud jde o počet obětí,“ podotkl Lerch.

Za tragédiemi hlavně rychlost

Letošní rok podle předběžných čísel sice loňský rekord nepřekoná, vzhledem k termínu Velikonoc ale zřejmě nebude bilance zcela opačná.

Od pátku do neděle policisté šetřili 654 dopravních nehod, z nichž zhruba polovina (320) se stala už v pátek. V pátek je přitom intenzita provozu obecně vyšší, což prodloužený víkend ještě umocnil. Z pěti lidí, kteří na silnicích zahynuli do neděle, zemřeli čtyři v pátek a jeden v sobotu.

„Byli to dva řidiči osobního auta, ve dvou případech to byl spolujezdec a jeden motorkář,“ vypočítal v pondělí ředitel Lerch. „Příčiny jsou ještě v šetření, ale obecně se dá říct, že se na nejtragičtějších nehodách podepsala nepřiměřená rychlost a nedostatečná pozornost při řízení,“ poznamenal dále.

Od pátku do neděle jsme napočítali dopravní policisté celkem 53 nehod, na nichž měl podíl alkohol. Výsledky namátkových kontrol, které policie ohlásila už před Velikonocemi, vyhodnotí až v úterý.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám