Hlavní obsah

Prezidentská kancelář přijde o dům na Hradčanech

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Historický dům na pražských Hradčanech musí Kancelář prezidenta republiky vrátit dědicům původních majitelů. Městský soud v Praze ve čtvrtek potvrdil původní rozhodnutí z podzimu loňského roku. Rozsudek je pravomocný, lze podat pouze dovolání k Nejvyššímu soudu.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Prezidentská kancelář prohrála spor o vyvlastněný historický dům na Hradčanech v Jelení ulici.

Článek

Soudkyně Irena Saralievová v podstatě potvrdila dřívější rozhodnutí Obvodního soudu pro Prahu 1 a uznala nárok dědiců původních majitelů.

Spor se týká jednopatrového domu v Jelení 13, který od areálu Hradu odděluje Jelení příkop a Lumbeho zahrada. Stát nemovitost vyvlastnil v roce 1957 na základě vládního nařízení o chráněné oblasti Pražského hradu. „Toto nařízení nelze pro jeho neurčitost považovat za platný právní titul pro přechod vlastnického práva na stát,“ vysvětlila Saralievová.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Tento způsob podle zástupkyně dědiců zásadním způsobem odporuje základním lidským právům a svobodám. S čímž ostatně v rozsudku soud souhlasil.

"Nejde o objekt, který by byl součástí vnitřního areálu Pražského hradu. Naším cílem do budoucna je především uchránit celistvost vnitřního areálu Pražského hradu. Povinností Kanceláře prezidenta republiky i Správy Pražského hradu je ochraňovat majetek, který má ve vlastnictví, to je zcela přirozené," řekl k verdiktu mluvčí prezidenta republiky Jiří Ovčáček.

Dědicové o vlastnické právo k domu bojují již dlouhá léta. Loňský nález Ústavního soudu (ÚS) přinesl zvrat v případu. Justice podle ÚS doposud hájila zřejmou nespravedlnost a vyvlastnění domu bylo zásahem do vlastnického práva, který je neslučitelný se základními atributy právního státu.

Původní majitelka domu se však vítězství a zadostiučinění nedožila, zemřela loni na jaře. Její jediný dědic Jaroslav Šedivý má podle soudu získat polovinu objektu, dědici druhého z majitelů Václav Třmínek a Nela Třmínková každý jednu čtvrtinu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám