Hlavní obsah

Nejvyšší soud: Na Vietnamce nelze šmahem pohlížet jako na pašeráky

Právo, Petr Kozelka
Brno

Samotný fakt, že člověk patří k určité národnostní skupině, ve které často dochází k páchání trestných činů, například pašování a prodávání falzifikátů světových módních značek mezi Vietnamci, nesmí být důvodem k tomu, aby na něj justice šmahem pohlížela jako na zločince.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Soudy tak musí v každém konkrétním případě skutek pečlivě dokázat, a ne se uchylovat k argumentaci, že členové národnostní skupiny specifické trestné činy páchají, a proto je nepochybně páchal i obžalovaný.

Konstatoval to Nejvyšší soud (NS) v případu Vietnamce, kterého chytili celníci na ruzyňském letišti s třemi desítkami falešných kabelek Luis Vuitton a Burberry v krabici.

Muž tvrdil, že krabici převážel na prosbu své známé, která ho poprosila, zda by jí z Vietnamu nepřivezl nějaké věci, a navíc prý vůbec netušil, co v krabici veze. Takovou obhajobu ale pražské soudy smetly ze stolu s tím, že Vietnamci jsou pašeráci a podobné argumenty by prý vedly jen k závěru o absolutní demenci obviněného.

Případ projednají znovu 

Soudy pak muže potrestaly podmínkou s tím, že obviněný jako obchodník, který do Vietnamu běžně cestuje, velmi dobře ví, jaké zboží je nutné proclívat a co by se stalo, kdyby s krabicí s kabelkami zamířil k celní kontrole. Proto prý úmyslně prošel bezcelní zónou.

„Takový postup vietnamských občanů je velmi hojný. Trestná činnost takovéhoto charakteru s odkazem na tvrzení obviněných o tom, že zboží dovážejí do České republiky pro jiného, nevěda o tom, co dovážejí, a že se jedná o zboží od někoho, nikoliv zboží, se kterým disponují oni, se neustále opakuje,“ vysvětlili verdikt soudci pražského městského soudu.

„NS má za to, že v případě trestní věci nebylo soudy nijak prokázáno, zda obviněný skutečně měl nějakou vědomost o tom, jaké zboží převáží. Argumentace soudů obou nižších stupňů spočívající v tom, že se dopustil jednání, které je běžnou praxí občanů Vietnamu, je naprosto nedostačující,“ konstatovali soudci NS v čele s Pavlem Šámalem s tím, že se případem bude muset nyní znovu od začátku zabývat Obvodní soud pro Prahu 6.

Reklama

Výběr článků

Načítám