Hlavní obsah

Kauza primátora Přerova Lajtocha a jeho kolegů míří k soudu

Právo, Miloslav Hradil

Státní zástupce obžaloval senátora a primátora Přerova Jiřího Lajtocha (ČSSD) a dalších pět zástupců vedení města a přerovského magistrátu kvůli veřejným zakázkám ve městě. Obžaloba byla podána k Okresnímu soudu v Přerově v pátek, potvrdil Právu v pondělí šéf olomouckého krajského státního zastupitelství Vít Kasík. K soudu tak míří kauza vedení přerovského magistrátu, kterou se policie a státní zastupitelství zabývají již tři roky.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Protikorupční policie původně obvinila 11 bývalých radních v čele s primátorem Lajtochem a dva přerovské úředníky, pak se počet obviněných snížil na šest. Třikrát bylo jejich trestní stíhání zastaveno s tím, že trestný čin nespáchali.

Obžaloba padla až nyní, po změně státního zástupce. „Nezměnila se důkazní situace, nezměnila se ani právní kvalifikace. Při rozhodování o podání obžaloby jsme byli vázáni právním názorem Nejvyššího státního zastupitelství,“ uvedl Kasík.

Veřejné zakázky a zneužití pravomoci

Kromě Lajtocha je stíhán jeho náměstek Josef Kulíšek (ODS), radní Václav Zatloukal (ČSSD) a Jaroslav Čermák (ODS) a úředníci z odboru rozvoje a z oddělení investic Pavel Gala a Jiří Raba. Před soudem se mají zodpovídat ze sjednávání výhody při zadávání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě a ze zneužití pravomoci úřední osoby.

Skutek není trestným činem a není ani důvod k jinému postupu
Marie Kodytková, krajská státní zástupkyně

Nezákonné jednání se mělo týkat zakázek na rekonstrukci zimního stadiónu a stavbu domova důchodců. Obě investice stály podstatně více, než město plánovalo.

Například cena domova pro seniory se zvýšila zhruba o 30 miliónů na více než 167 miliónů korun. Navíc takzvané vícepráce vykonala bez dalšího výběrového řízení stejná firma, která zakázku vyhrála. V obvinění se řeší i osobní vazby politiků na stavební firmu.

Spor žalobců

Případ je atypický sporem žalobců, který jej provází. Krajská státní zástupkyně Marie Kodytková třikrát trestní stíhání zastavila s odůvodněním, že „skutek, pro který bylo vedeno, není trestným činem a není ani důvod k jinému postupu“. Nejvyšší státní zástupce však měl jiný právní názor.

Vedení olomouckého krajského státního zastupitelství nakonec Kodytkové kauzu odebralo a přidělilo jinému žalobci. Kasík to odůvodnil tím, že nebyla jistota, že bude žalobkyně respektovat závazný právní názor nejvyššího státního zástupce. Kodytková následně na protest proti odebrání spisu rezignovala na svou funkci státní zástupkyně.

Lajtoch vinu popírá

Lajtoch vinu po celou dobu popírá. „Naše stíhání považuji za nesmyslné. Myslím, že jsme předložili jasné důkazy, že nedošlo k žádnému spolčení. Všechno, co se v uměle vytvořené kauze děje, vnímám jako štvavou kampaň,“ uvedl již dříve primátor.

Všechno, co se v uměle vytvořené kauze děje, vnímám jako štvavou kampaň
Jiří Lajtoch, primátor Přerova

Případ má dopad na jeho politickou kariéru. Kvůli ní se vzdal kandidatury do senátních voleb. Místo něj bude na podzim místo senátora za ČSSD obhajovat lékař a přerovský zastupitel Michal Chromec. Lajtoch není ani v čele kandidátky ČSSD pro komunální volby v Přerově.

Lajtocha navíc čeká s největší pravděpodobností společně s radním Zatloukalem i pozastavení členství ve straně. „Nechci předjímat, oba se ocitli v těžké životní situaci. Pravdou ale je, že pokud sami členství nepozastaví, bude se tím zřejmě zabývat předsednictví strany,“ sdělil Právu v pondělí krajský předseda sociální demokracie Jiří Zemánek.

Reklama

Výběr článků

Načítám