Hlavní obsah

Soud osvobodil advokáta Kramariče, který měl uplácet vězně

Praha

Městský soud v Praze v pondělí zprostil obžaloby advokáta Julia Kramariče, který podle spisu požadoval po dvou vězních, aby za úplatek lhali při soudním jednání s údajným šéfem arménské mafie v Česku Andranikem Soghojanem. Odvolací soud zrušil původní rozsudek obvodního soudu, který Kramariče uznal vinného z podplácení a uložil mu roční podmínku a zákaz vykonávání činnosti advokáta na 2,5 roku.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Advokát Julius Kramarič

Článek

Rozsudek je pravomocný, lze proti němu podat pouze dovolání k Nejvyššímu soudu.

Advokát podle spisu navštívil ve věznici v dubnu 2010 před začátkem projednávání kauzy se Soghojanem dva muže – Davida Štinčíka a Jaroslava Duba. Štinčíkovi prý nabídl 500 tisíc korun, když před soudem uvede, že vraždy, z nichž je viněn Soghojan, objednal a zorganizoval klíčový svědek v případu Tagir Tarsžojev.

Údajně po něm také chtěl, aby obvinil z podplácení Útvar pro odhalování organizovaného zločinu, který případ vyšetřoval. Dubovi pak podle obžaloby Kramarič daroval drahé hodinky a půjčil mu 30 tisíc korun za to, že dosvědčí, že i jeho se snažili policisté ovlivnit.

Byl už zproštěn několikrát

Obvodní soud pro Prahu 6 Kramariče v minulosti obžaloby opakovaně zprostil. Soud argumentoval tím, že obžaloba stojí zejména na tvrzeních obou vězňů a neexistuje důkaz, který by jejich výpovědi potvrdil. Podmíněný trest uložil loni v prosinci.

Proti tomu se odvolal Kramarič a jeho dvě dcery, kteří všichni požadovali zrušení rozsudku nebo zproštění obžaloby. Proti verdiktu se odvolala i státní zástupkyně, která naopak chtěla trest přísnější, a to maximální možnou podmínku, zákaz činnosti a peněžitý trest 500 000 korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám